Üres a magyar államkassza: több ezer milliárd forintnak veszett nyoma

Az államháztartás központi alrendszere 2656,4 milliárd forintos hiánnyal zárt június végén, aminek komoly következményei lehetnek.

2024. július 22., 15:31

Szerző:

Június végéig az államháztartás központi alrendszere 2656,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2640,1 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 145,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 161,9 milliárd forintos hiányt mutattak. Júniusban (egy hónap alatt) a központi alrendszer 107,8 milliárd forint hiánnyal zárt, szemben az előző évi azonos havi 132,7 milliárd forintos deficittel – közölte jelentésében a Pénzügyminisztérium.

A szaktárca tájékoztatása szerint kiemelendő, hogy június végéig a kamatkiadásokra fordított kifizetések 2009,5 milliárd forintot tettek ki, amely 649,4 milliárd forinttal magasabb az előző évi azonos időszaki teljesítésnél. A kamatkiadások év eleji megugrása a lakossági kötvények kamatfizetésében történt változások miatt tapasztalható, tekintettel arra, hogy egyes Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) sorozatok kamatfizetési időpontja az első negyedévben volt esedékes.

A jelentés szerint tartósan meghaladják az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 3326,0 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 1352,7 milliárd forintot fordítottunk június végéig.

Az uniós források érkezése továbbra is folyamatos: június végéig 578,2 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, ugyanakkor az uniós kiadások 945,7 milliárd forintot tettek ki.

Még áprilisban megírtuk: amennyiben az állam kiadásai meghaladják a bevételeit, akkor deficit, költségvetési hiány keletkezik, és úgy tűnik, hogy sikerült az egész évre tervezett deficitet három hónap alatt produkálni. Azaz március végéig az államháztartás központi alrendszere 2321,4 milliárd forintos hiánnyal zárt, ami elképesztően magas deficit, meghaladja például a tavalyi első negyedévest, ami 2089,66 milliárd forint volt. A költségvetési törvény szerint idén március végén 2514,79 milliárd forint lett volna az államháztartási hiány, vagyis az első negyedév végén 92,3 százalékánál jártunk.

Az elmúlt évekre visszatekintve ráadásul a március végi hiányadat a második legmagasabb harmadik havi deficit volt. Bár az előző évekhez képest nem volt kiugró, de nem lehetett kijelenteni, hogy bármi nyoma lett volna a költségvetési helyzet javulásának. Jól láthatóan 2020 óta ez már az 5. év volt, amikor a március havi költségvetési hiány jelentős, 500 milliárd forint feletti összeget tett ki.

(Kiemelt képünkön Varga Mihály pénzügyminiszter. Forrás: Hans Lucas via AFP)

Tegnap 16:50

Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) képzési és vállalkozásfejlesztési igazgatójának irodájába lépve nem teljesen az fogad, amire számítottam. Kézfogása business, barátságos mosolya casual. A háttérben szól a zene, a falon zebrás kép lóg és hosszan beszélgetünk a vállalkozói lét sajátosságairól, a kereskedelmi kamarák szerepéről és a személyre szabott segítség fontosságáról.