Nagy lehet a baj, brutális az államháztartási hiány

Történelmi csúcson - vagy mélységben - az államháztartás hiánya: a Pénzügyminisztérium tájékoztatója szerint február végén már 1525,1 milliárd forint volt a deficit. Ez az egész évre tervezett 3400 milliárd forint 44 százaléka.

 

2023. március 8., 14:26

Szerző:

Ekkora hiány egész évre lenne legfeljebb reális, nem egy hónapra vetítve. A Népszava összefoglalója emlékeztet, hogy bár egy éve februárban némileg még ennél is magasabb volt a deficit, de annak jól látható oka volt. Ekkor fizették ki ugyanis a választások hevében ígért 650-700 milliárd forintos szja-visszatérítést.

A hiány okait nem részletezi a Pénzügyminisztérium közleménye, amint azt sem, hogy miként próbálják mindezt orvosolni.  Mindössze a nyugdíjak 274,8 milliárdos pluszköltségét, valamint az energiatámogatások több százmilliárdos költségeit említik.

Arról viszont szó esik, hogy a kormány idén csökkenteni akarja a költségvetési hiányt és a GDP-arányos államadósság mértékét. A 2023-as költségvetést módosítást jelenleg is tárgyalja a parlament, ez alapján a GDP arányos hiányt 6,1 százalékról 3,9 százalékra szeretnék csökkenteni. A kormány azzal számol, hogy ha a GDP 2023-ban 1,5% felett nő, akkor a többletbevételt is a hiány további csökkentésére fordítjuk, gyorsítva a 3 százalékos, vagy az alatti deficit elérését – írta a Pénzügyminisztérium.

(Kiemelt kép: Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) élelmiszeripari középvállalkozásokat támogató szerződéseinek aláírása előtt a Pénzügyminisztériumban 2021. május 11-én. MTI/Koszticsák Szilárd)