Elítélték egy kórház három dolgozóját, mert elképesztő hibát vétettek

Egy műtét során fertőtlenítő szert használtak sóoldat helyett, amibe a beteg meghalt. Tettüket elhallgatták, a bíróság most felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki rájuk.

2024. május 30., 13:42

Szerző:

Óriási hibát követett el egy kórház három dolgozója, amiért halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt kellett a Szigetvári Járásbíróság elé állniuk. A két műtőssegéd és egy szakorvos bűne az volt, hogy egy műtét során fertőtlenítő szert használtak sóoldat helyett, amit nem jelentettek, és ami miatt a beteg később meghalt.

A Pécsi Törvényszék az esettel kapcsolatos közleményében azt írta, hogy a két műtőssegéd 2020 májusában egy nőgyógyászati laparoszkópiás operációra készülve a műtő fertőtlenítéséhez egy eredetileg fiziológiás sóoldatot tartalmazó, felcímkézett üvegben hozta a fertőtlenítőszert a raktárból. Az üvegeket a műtéthez szükséges eszközöket tartalmazó, a helyiség előterében lévő asztalra helyezték, majd erről mindketten megfeledkeztek.

A műtét kezdetén a műtősnő megkérte az elsőrendű vádlottat, hogy töltsön fiziológiás sóoldatot a műtét során használt steril tálba. Az elsőrendű vádlott a műtő előterében található asztalon található üvegek közül felvette a fertőtlenítő szert tartalmazó sóoldatos üveget, és mivel nem jutott eszébe, hogy abban fertőtlenítőszer van, bevitte a műtőbe a tartalmát beleöntötte a steril tálba.

A műtétet a harmadrendű vádlott végezte, ennek során – tudta nélkül – fiziológiás sóoldat helyett kétszer is 20 milliliter fertőtlenítőszert fecskendezett a későbbi áldozat hasüregébe, valamint a műtét során használt eszközt is ezzel nedvesítették be.

A műtétet követően, a műtéti heg lemosása során észlelte a műtősnő a fertőtlenítőszer viszkózus állagát, amit azonnal jelzett a még ott lévő elsőrendű vádlottnak, akinek rögtön eszébe jutott, hogy véletlenül a sóoldatos üvegből a felületfertőtlenítő kerülhetett a steril tálba. Mindezt jelezték a műtétet végző szakorvosnak is, aki azonban ahelyett, hogy mindezt jelezte volna az osztályvezető főorvosnak, illetve reoperációt kezdeményezett volna, a cserét elhallgatta.

A nő másnapra életveszélyes állapotba került, meg kellett műteni, azonban a szakorvos még ekkor sem jelezte a műtétet végző orvosnak, hogy az előző napi műtét során fertőtlenítő szert használtak a sóoldat helyett. A Szigetvári Járásbíróság mindhárom vádlottat halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt mondta ki bűnösnek.

Hasonlóan tragikus eset történt januárban, amikor szintén egy orvos hibázott. Kétszer is hazaküldte ugyanis a háziorvos, azt a 13 éves lányt, aki tüdőgyulladásban meghalt. A szülők szerint az orvosok csak későn fedezték fel, mennyire rossz a gyermek állapota. Háziorvosi tanácsra a lány otthon gyógyult, a szülei a mátészalkai ügyeletre vitték, mivel Nikoletta hátfájdalmakról panaszkodott. Az ellenőrzés után hazaküldték őket, de két órával később már a gyerek sürgősségi osztályra siettek, mert a tünetek romlottak. A mentővel a nyíregyházi kórházba vitték a lányt, de sajnos másnap reggel a 13 éves nagyecsedi lány, Nikolett elhunyt. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vizsgálatot rendelt el, de a család nem tudta elfogadni annak eredményét, ezért az ügyben a rendőrség is nyomozást indított.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)

A Schadl–Völner-ügy nyolcadrendű vádlottját februárban jogerősen elítélték, mert bevallotta, hogy kenőpénzt fizetett Schadl Györgynek, a végrehajtói kar volt elnökének. A bíróság ötmillióról két és félmillió forintra csökkentette a kiszabott pénzbüntetését, ugyanakkor közben a nyolcadrendű vádlott 73 millió forintos osztalékot vett ki a végelszámolás alatt álló irodájából.

A tanára vette attól  az általános iskolás gyerektől a kést, aki azt szerette volna, ha „sajókazaiak mind megfizetnének" – legalábbis erről írt a fiatalkorú a közösségi médiában közzétett bejegyzésében. A diák meg is üzente az osztályfőnökének: mindenkit meg akar ölni az osztályban.