Virágzik a hamis védettségi igazolványok feketepiaca

Komoly következménye lehet, ha valaki hamis védettségi igazolványokkal üzletelget, akár 5 évig terjedő börtönbüntetésre is számíthat.

2021. augusztus 30., 20:39

Szerző:

2021 márciusában a Check Point Research kiberbiztonsági szervezet jelentést tett közzé, amely először részletezte azt a tendenciát, hogy hogyan értékesítenek hamis oltóanyag-útleveleket a darkneten. A kiberbiztonsági cég exponenciális növekedést mutatott a hamis igazolások piacán, elsősorban a Telegramon, ami egy titkosított üzenetküldő szolgáltatás. A CPR becslése szerint jelenleg több mint 2500 csoport aktív, amelyeknek 450 ezer felhasználója van. A CPR által idézett példa egy hirdetést tartalmazott, amelyen ez állt: 

„Azért vagyunk itt, hogy megmentsük a világot ettől a mérgező oltástól.”

A Europol hamis COVID igazolásokra szakosodott osztálya a Telegram titkosított üzenetküldő szolgáltatás felületén, 10 csatornáján tartott ellenőrzést. Ezen a felületen mintegy 250 ezer oltásellenes ember vette fel a kapcsolatot az eladókkal, akiknek a PayPal-on keresztül csak kriptovalutákkal tudtak fizetni. Az árak csomagtól függően 100 és 150 euró (30 és 50 ezer forint) között mozogtak. Néhány ajánlatban hamis injekciós üvegeket is küldtek az igazolások mellé. 

A Europol szerint többnyire kiváló minőségű nyomtatókkal és különböző szoftverekkel, továbbá a rendelkezésre álló technológiai eszközökkel, a csalók kiváló minőségű hamis dokumentumokat tudnak előállítani.

A papír nem véd meg a vírustól

Romániában egyre több ember kerül kórházba, Covid-okozta tünetekkel, ez annyira nem meglepő, hiszen második éve élünk járványhelyzetben. Itt a legnagyobb probléma, hogy oltási igazolással rendelkező embereknél a megszokottnál sokkal súlyosabb következményeket okozott a fertőzés. Az egyikük intenzív osztályra kerülése után elmondta, hogy a háziorvostól sikerült beszerezni az igazolást, anélkül, hogy a megkapta volna az oltást.

A hatóságok figyelmét Cristian Onacea, a temesvári Victor Babes járványkórház igazgatója hívta fel a problémára. Azt gyanítják, hogy az oltás mellékhatásaitól tartó emberek az utazási és egyéb előnyök miatt megvesztegetik orvosukat, hogy állítson ki nekik védettségi igazolást, de a vakcinát eldobják – írja a transindex.ro.

Romániában az átoltottság a 30 százalékot is alig haladja meg, naponta kevesebb, mint nyolcezer fővel növekszik a beoltottak száma, olyan nagy a bizalmatlanság a hatóságokkal és a hivatalos narratíva által „reklámozott" oltással szemben, hogy mindig akadnak olyanok, akik inkább fizetnek egy hamis igazolásért, mintsem éljenek az ingyenes vakcinával.

Franciaországban több száz eurót fizetnek az ingyenes oltás helyett a hamis vakcinaigazolványokért. Az online üzlet a koronavírusnál is gyorsabban terjed, amióta a hatóságok ezekhez az igazolásokhoz kötötték kezdetben csak a rendezvények látogatását, később pedig már a távolsági közlekedést és az éttermi fogyasztást is.

Megnőtt a kereslet a hamis védettségi igazolásokra Oroszországban is. Sokan nem bíznak a koronavírus elleni védőoltásban, viszont élvezni szeretnék az igazolvánnyal járó előnyöket. Egy társadalomkutató, Andrej Vernikov szerint az emberek jelentős része nem azonosul az állammal, sőt, szembenálló félként tekint rá. A közösségi oldalakon érződik, hogy milyen negatív az oltási program megítélése.

Jelenleg Ciprus görög részén három orvos ellen is folyik eljárás, akik 600 euróért, azaz 200 ezer forintért adtak el hamis bizonyítványokat. A rendőrség az elmúlt egy hét alatt elvégzett nyomozása során több mint húsz ember tett vallomást.

Mi a helyzet itthon?

Mint korábban már írtunk róla, a 2021 májusában megjelent kormányrendelet szerint öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos bűntettet követ el. 

A pontos szöveg úgy szól, hogy az büntetendő, aki „a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló kormányrendeletben meghatározott hamis közokiratot vagy magánokiratot készít, más nevére szóló valódi közokiratot vagy magánokiratot felhasznál, információs rendszerbe adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve bevisz, megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz”.

Korábban arról is írtunk,hogy itthon is volt már példa, arra, hogy háziorvosok állítottak ki hamis oltási- és védettségi igazolványokat 60 ezer forintért. 

(Kiemelt kép: Illusztráció Fotó: Lukas / unsplash)