Öt év börtön jár a védettségi igazolvánnyal trükközőknek

Súlyos büntetés jár az igazolvány hamisításáért – majdnem annyi, mint a pénzhamisításért. Egy év elzárást viszont az a vendéglátós is kaphat, aki nem ellenőrzi vendégei oltottságát.

2021. május 1., 19:15

Szerző:

Sorra hozza a kormány a járványügyi intézkedéseket, előírásokat megszegőket egyre súlyosabb büntetéssel szankcionáló rendeleteket. A legújabb intézkedés a fokozatos nyitás miatt „felértékelődő” védettségi igazolványokkal trükközőket veszi célba: a Magyar Közlönyben a nyitás újabb állomásának napján, szombaton megjelent kormányrendelet szerint

öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos visszaélések.

Azt, hogy melyek az öt év börtönnel sújtott visszaélések, a rendelet fel is sorolja: ilyen a védettségi igazolvány hamisítása, de már a valódi plasztikkártya adatainak megváltoztatása is. Szintén öt évre lecsukhatják azt is, aki a hamis védettségi igazolást felhasználja, vagy más nevére szóló, amúgy valódi igazolványt használ fel a maga nevében, továbbá azt is, aki a védettségi igazolványhoz kapcsolódó „információs rendszerbe adatot jogtalanul vagy jogosultsága kereteit megsértve bevisz, megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz”.

Nem ajánlott forgalomba hozni, kereskedni – magyarán pénzért kínálni – a védettségi igazolványt, még akkor sem, ha az valódi, mivel ez is öt év börtönt érhet. Csakúgy, mint az, ha valaki „bűncselekmény elkövetése céljából” a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban számítástechnikai programot készít, vagy azzal kerekedik. Az akár öt éves börtönbüntetés jelentős szankció – összevethető például azzal, hogy a bankjegyhamisításért 2-8 év közötti szabadságvesztés jár.

Ha öt évet nem is, akár egyéves elzárást viszont az az üzemeltető is kaphat egy korábbi rendelet szerint, aki nem győződik meg a hozzá betérő vendég oltottságáról, vagyis nem kéri el a védettségi igazolványát. Ebben az esetben az elzárás azonban csak a legsúlyosabb büntetés, első körben bírságot szabnak ki az üzemeltetőre, ennek összege pedig 100 ezertől egymillió forintig terjedhet. Ez már sokakat érinthet, hiszen a 4 millió beoltott április 30-i elérése után, május 1-től érvényes az újabb nyitási fokozat, ennek részeként számos, eddig bezárt helyre mehetünk, de csak védettségivel.

Koronavírus - Május 29-től látogathatók a fővárosi étter
 
Az étterem belső terei is látogathatók már, de csak védettségi igazolvánnyal. Fotó: MTI | Kovács Tamás

Négymillió beoltotthoz kötötte a kormány a kijárási tilalom éjfélre tolását, az üzletek este 11-ig nyitvatartását, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára pedig megnyíltak – este 11-ig – a vendéglátóhelyek belső terei mellett a szállodák, állatkertek, vadasparkok, múzeumok, színházak, edzőtermek, uszodák, mozik és könyvtárak, valamint a sport- és kulturális rendezvények. Élve a lehetőséggel, kinyitott a fővárosi Állatkert is, ahol viszont már az első nap ki kellett hívni a rendőröket néhány háborgó látogatóra, akik nem akarták megmutatni belépéskor a védettségi igazolványukat.

Alig hagytuk el a négymilliós beoltotti számot, Orbán Viktor miniszterelnök már az ötmilliót tűzte ki célul szombati videóüzenetében. „Érjük el az ötmillió beoltottat minél hamarabb!” – buzdított a kormányfő, aki fantasztikus teljesítménynek nevezte, hogy az elmúlt két hétben egymillió embert oltottak be. Arról már nem beszélt, hogy a pénteki, a 4 millió beoltotthoz vezető tömeges oltás nem volt problémamentes. Az online regisztrációs oldal lefagyott – az operatív törzs túlterheléses támadást gyanított –, az oltópontok előtt pedig több száz méteres sorban torlódtak fel az emberek.

 
Hosszú sor kígyózott április 30-án a Szent Margit Kórház előtt. Fotó: 168.hu | Merész Márton
 

A beoltottak számának emelkedése ellenére azonban még óvatosnak kell lenni – erre már Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője figyelmeztetett, mondván: folytatni kell az oltások beadását, még jó néhány millió embert be kell oltani ahhoz, hogy a járvány véget érjen. A főorvos emlékeztetett, a maximális védettség csak a második oltást követő 2-3 hétre alakul ki, a nyájimmunitás pedig még nagyon messze van.

(Kiemelt kép: 168.hu | Merész Márton)