Szlávik: A nyájimmunitás még nagyon messze van

Folytatni kell az oltások beadását, még jó néhány millió embert be kell oltani ahhoz, hogy a járvány véget érjen – mondta Szlávik János főorvos.

2021. május 1., 16:13

Szerző:

A magyar felnőtt lakosság fele be van oltva a koronavírus elleni vakcinával, ami nagyon komoly előrelépés, ugyanakkor nem lehet itt megállni – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője a közmédiának nyilatkozva.

Szlávik János hangsúlyozta, más országok példáiból látható, hogy még jó néhány millió embert be kell oltani ahhoz, hogy a járvány véget érjen. A főorvos emlékeztetett, a maximális védettség csak a második oltást követő 2-3 hétre alakul ki, a nyájimmunitás pedig még nagyon messze van.

„Senki ne gondolja, hogy ha ő nem oltatta be magát, de a környezete igen, azzal ő meg van védve, mert ez nem így van” – mondta a szakember, aki szerint bár egyes helyek már szabadon látogathatók védettségi igazolvánnyal, vagy anélkül, de „továbbra is nagyon vigyáznunk kell egymásra”.

Szlávik helyeselte, hogy elkezdődik a 16 éves korosztály oltása, hiszen bár rájuk nem veszélyes a vírus, de nagy arányban terjeszthetik azt. A főorvos szerint amúgy nem érdemes egyetlen vakcinára várni, mivel valamennyi oltóanyag megvéd a vírus súlyos következményeitől.

(Kiemelt kép: MTI | Koszticsák Szilárd)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.