Vádemelés Andrew Tate ellen: újra börtönbe kerülhet

Emberkereskedelem ügyében emelt vádat a romániai bíróság Andrew Tate brit-amerikai, szélsőjobboldali influenszer ellen, aki így a házi őrizetből ismét rácsok mögé kerülhet.

2023. június 20., 19:26

Szerző:

Nemi erőszak, emberkereskedelem és nők kizsákmányolását célzó bűnszervezet létrehozása miatt emeltek vádat Andrew Tate brit-amerikai, szélsőjobboldali influenszer ellen Romániában – közölte a román ügyészség kedden.

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni román ügyészség (DIICOT) jelezte: lezárta a nyomozást, és az ügy aktáját elküldte egy bukaresti bíróságnak, amelynek hatvan napja van annak kiértékelésére és az eljárás megindítására a Tate-fivérek, Andrew és Tristan, valamint feltételezett bűntársaik, két román nő ellen.

A DIICOT emberkereskedelemmel, nemi erőszakkal és bűnszervezet működtetésével vádolja őket. Az ügyészség szerint a testvérpár szexuális tartalmú videók készítésére kényszerített fiatal lányokat, majd a felvételeket feltöltötték az internetre, amiből jelentős bevételük származott.

Jelenleg hét feltételezett női áldozatról tudni, akik közül egyeseket házassági ajánlattal és szerelmi vallomásokkal vezettek félre.

Az ügyészség nemrégiben kibővítette a négy ember elleni vádakat: azt állítja, hogy az emberkereskedelem és a nemi erőszak bűncselekményeit nem csak egyszer, hanem folytatólagosan követték el.

Emellett egy másik eljárásban pénzmosás, tanú befolyásolása, valamint gyermek- és felnőttkereskedelem gyanúja miatt nyomoznak ellenük.

A Tate testvéreket és bűntársaikat 2022. december 30-án tartóztatták le Bukarest Voluntari nevű külvárosában. A fivérek villájában fegyvereket és nagy összegű készpénzt találtak. Később tíz ingatlant és tizenöt luxusautót foglaltak le tőlük. Tate-ék egyik bűntársa korábban rendőrnő volt.

A Tate fivérek küzdősportot űztek, kick-boxversenyeken vettek részt, de főleg a közösségi médiában hívták fel magukra a figyelmet videóikkal, amelyekben rendszerint luxuskörnyezetben jelentek meg, drága autókat vezettek, és a nőkön gúnyolódó tartalmakat osztottak meg, amiért ideiglenesen le is tiltották őket a platformokról. Andrew Tate 2017 óta Romániában él.

(Kiemelt kép: A román hatóságok őrizetbe veszik Andrew Tate-et Bukarestben. Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP)