Putyin ismét lecserélte ukrajnai főparancsnokát

Valerij Geraszimov vezérkari főnök közvetlen megbízást kapott az ukrajnai orosz erők főparancsnokságára. Az eddigi főparancsnokot, Szergej Szurovikint pedig leváltotta.

2023. január 11., 18:23

Szerző:

Valerij Geraszimov vezérkari főnököt nevezte ki az Ukrajnában harcoló orosz egyesített haderőcsoport parancsnokává szerdán Szergej Sojgu védelmi miniszter.

A moszkvai katonai tárca közleménye szerint Geraszimov helyettese Szergej Szurovikin, a légierő parancsnoka - az ukrajnai „különleges hadművelet” eddigi irányítója -, valamint Oleg Szaljukov, a szárazföldi erők parancsnoka és Alekszej Kim, a vezérkari főnök helyettese lett.

A hivatalos indoklás szerint a „különleges hadművelet” parancsnoki szintjének emelése az elvégzendő feladatok körének bővülésével függ össze. Ezenkívül szorosabb együttműködést kell létrehozni a haderőnemek között, valamint javítani kell a támogatás minden típusának minőségét és a haderőcsoportok irányításának hatékonyságát is.

Oroszország tavaly február 24-én indított háborút Ukrajna ellen. Szurovikin személyében Sojgu októberben nevezett ki egyszemélyi parancsnokot az orosz harcoló alakulatok élére.

(Kiemelt kép: Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Valerij Geraszimov, az orosz hadsereg vezérkari főnöke (elöl, b-j) a Center 2019 fedőnevű stratégiai gyakorlatozáson az oroszországi Orenburg város közelében levő Donguz gyakorlóterepen 2019. szeptember 20-án.Fotó: MTI/EPA/Alekszej Nyikolszkij)