Hétfőn az orosz vezérkari főnök telefonált a nyugatiaknak

Szergej Sojgu védelmi miniszterhez hasonlóan Valerij Geraszimov is egy ukrán piszkos bombáról adott elő figyelmeztetést, nyugati kollégái elutasították feltételezéseit.

2022. október 24., 21:00

Szerző:

Brit és amerikai kollégájával tárgyalt hétfőn Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök, hogy megvitassák azt a moszkvai feltételezést, amely szerint Ukrajna „piszkos bomba” bevetését tervezi - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Valerij Geraszimov hadseregtábornok, az orosz védelmi miniszter helyettese és Tony Radakin tengernagy, brit vezérkari főnök telefonos tárgyalásukon egyetértettek abban, hogy fontos fenntartani a nyitott kommunikációs csatornákat.

A brit védelmi minisztérium közleménye szerint a Geraszimov kérésére tartott megbeszélésen Radakin tengernagy elutasította az ukrán piszkos bombára vonatkozó orosz állítást, és továbbra is a támogatásáról biztosította Ukrajnát.

Mark Milley tábornokkal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével Geraszimov május 19. óta most először tárgyalt az ukrajnai konfliktusról.

Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok külügyminisztere hétfőn közölte, hogy elutasítja „Oroszország nyilvánvalóan hamis állításait”.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn kijelentette: nem hisz abban, hogy Ukrajna piszkos bombát vetne be. A főtitkár abszurdnak nevezte az ilyen állításokat. „Nem fogja ezt megtenni a saját területén, amelynek a felszabadításáért intenzíven harcol” - mondta.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn újságírók előtt a Valdai Discussion Club moszkvai székhelyű agytröszt tanácskozásának szünetében komolytalannak nevezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azon vasárnapi kijelentését, amellyel megvádolta Oroszországot, hogy valójában Moszkva tervez támadást piszkos bombával Ukrajna ellen.

A piszkos bomba sugárzó izotópokkal elegyített hagyományos robbanóanyagokat tartalmaz, amelynek a célja egy jelentős terület radioaktív anyagokkal történő szennyezése.

Igor Kirillov altábornagy, az orosz nukleáris, biológiai és vegyvédelmi erők parancsnoka hétfői sajtótájékoztatóján közölte: a piszkos bombával Ukrajna által végrehajtandó támadás célja az lenne, hogy a sugárszennyezés miatt Oroszországot vádolják meg kis hatóerejű atomfegyver bevetésével.

Kirillov közölte, hogy az orosz hadsereg kész sugárszennyezett körülmények között is dolgozni. Kijelentette: megtették a védelmi intézkedéseket az ukrán fél esetleges provokációival szemben, a katonákat és a hadfelszerelést megfelelő készenlétbe helyezték ahhoz, hogy radioaktív szennyezés esetén is eleget tegyenek a feladataiknak.

(Kiemelt kép: Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök. Fotó: Mihail Klimentyev / SPUTNIK / AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).