Amerikai intézet: Sojgu blöfföl az orosz atomfenyegetéssel

Természetesen nem igaz, hogy Ukrajna nukleáris sugárzást is kibocsátó piszkos bombával támadna a harctéren, de az Institute for the Study of War azt sem feltételezi, hogy Sojgu telefonhívásai egy orosz nukleáris támadás előkészületei lennének.

2022. október 24., 20:45

Szerző:

Az orosz nukleáris fenyegetés továbbra is nagyon valós az ukrajnai harctéren, de Szergej Sojgu vasárnapi, sorozatos telefonhívásai egy ukrán „piszkos bombával” kapcsolatban még nem jelentik azt, hogy Oroszország készülne nukleáris támadásra. Ezt írja a The Institute for the Study of War (ISW), patinás thinktank azután, hogy Sojgu figyelmeztetései komoly aggodalmat keltettek Putyin szándékait illetően.

Október 23-án publikált elemzésükben úgy vélik, a vasárnapi, védelmi miniszteri akció a nyilvános orosz fenyegető stratégia része, csakúgy mint az, hogy elkezdték a hadsereg sugárzásvédelemre való felkészítését Oroszországban. Mindez sem azt nem jelenti, hogy az ukrán hadsereg valóban egy nukleáris sugárzást is kibocsátó bombát dobna le, sem pedig azt, hogy az oroszok mindezt azért csinálják, hogy így érveljenek meg előre egy orosz taktikai nukleáris támadást.

Ehelyett azt írták, „Sojgu orosz védelmi miniszter valószínűleg azt akarja elérni, hogy a Nyugat szüntesse be a hadisegélyt Ukrajna felé, és talán meg akarta gyengíteni a NATO-t is riogatásnak is beillő telefonhívásaival a NATO védelmi miniszterei felé október 23-án.”

Ezzel együtt a rendelkezésre álló, friss felderítési adatok nem utalnak arra, hogy az oroszok harctéri atomfegyvert akarnának használni Ukrajnában, ez a helyzet pedig 2022. február 24. óta nem változott.

Az intézet az oroszok harctéri helyzetét egyébként továbbra is igen nehéznek ítéli meg, az ukrán hadsereg előrenyomulásának megállítását nem tudták elérni, éppen ezért kerülhetett sor erre a nyomásgyakorló, diplomáciai akcióra is, hangsúlyozták.

(Kiemelt kép: Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (j) és Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke megbeszélést folytat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel (a képen nem látható) Moszkvában 2022. február 27-én.Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij)