Menekülnek a nyugati diplomaták Líbiából, megindult a lázadó tábornok offenzívája a nemzetközileg elismert kormány ellen

2019. december 13., 07:32

Szerző:

A nyugati országok diplomatái elkezdték elhagyni Tripolit, miután a Líbia keleti részét irányító Halifa Haftar tábornok bejelentette, hogy a hozzá hű erők döntő offenzívát indítanak a főváros elfoglalására - közölte péntek reggel az al-Arabíja hírtelevízió.

Értesülése szerint a diplomaták a fővárostól nyugatra fekvő Dzsanzúrba távoznak, ahol hajókra szállva hagyják el az országot.

A Tripoliban lévő diplomáciai külképviseletek egyelőre nem erősítették meg a pánarab hírtelevízió értesülését.

Halifa Haftár tábornok csütörtök este maga jelentette be az egyik líbiai televízióban, hogy offenzívát indít Tripoli elfoglalására. "Ütött a nulladik óra" - szögezte le a tábornok, hozzátéve, hogy eljött a tömeges előrenyomulás ideje, amelyre "minden szabad és becsületes líbiai várt".

Líbia Miszrátából érkező katonák ellenőrzik fegyvereiket, mielőtt a líbiai főváros, Tripoli felé indulnak 2019. április 8-án

Tripoliban van a nemzetközileg elismert kormány székhelye. A jelentős katonai erőt a maga oldalára állító Haftar szerint azonban a főváros bűnözők és terroristák fészke, ahol az embereket fegyveres erővel nyomják el. Haftar a Tobrukban ülésező ellenkormányt támogatja.

A kőolajban gazdag Líbiában Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta zűrzavar uralkodik, amelyben egymással rivalizáló milíciák igyekeznek minél nagyobb területeket ellenőrzésük alá vonni. A zűrzavart kihasználva az ország az Európa felé irányuló illegális bevándorlás fő kiindulópontjává vált, továbbá megerősödtek az iszlamista csoportok, terroristák is. A polgárháború fokozódása miatt tovább növekedhet az embercsempészek tevékenysége, és így az Európa felé tartó menekültek száma.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.