No migráció: ezentúl így fogadja vendégeit Jánd

A Fidesz szlogenjére cserélte a faluhatár üdvözlőtábláit Jánd község polgármestere, így a településre érkező látogatók egyértelmű üzenetet kap arról, hogy melyek úticéljuk követendő irányelvei.

2024. április 29., 09:50

Szerző:

Nem bízza a véletlenre a migráció intézményéhez fűződő viszonyát, valamint a kormányhoz való hűségének kifejezését az ukrán határtól mindössze 10 kilométerre fekvő Jánd település polgármestere. A papíron független vezető ugyanis a falu két végében lévő „Üdvözöljük Jánd községben” feliratot egyszerűen lecserélte egy „No migration, no gender, no war” táblára. Asztalos István szerint pedig ezzel nincs semmi gond, hiszen náluk még az ellenzék is fideszes, a lakosság 80 százaléka pedig minimum egyetért a kiírt szöveggel.

Az ATV riportja szerint a polgármester állítólag a táblák kihelyezése előtt megkérdezte az önkormányzat tagjait is, akik azonban nem akartak nyilatkozni a csatornának. Annál inkább Koncz Gábor helyi gazdálkodó, aki elmondta:

Közel vagyunk a szomszédokhoz, és mi nagyon, nagyon háborúellenesek vagyunk. Nem csak itt, hanem világszerte. Van itt számomra, szerintem, véleményem szerint annyi katasztrófa a Földön, a világban, hogy ehhez nem hiányzik már semmi, sem itt egy háború, sem Amerikában egy háború.

Egy másik helyi lakos, Tóth Endre a csatornának arról beszélt, hogy egyáltalán nem érzik a migrációs nyomást, sőt, egy migránst se látott még a faluban, de azért egyetért a táblákkal. Viszont a háborútól veszélyben érzi magát, hiszen tíz kilométerre vannak az ukrán határtól.

Ahogyan arról a 168.hu is beszámolt, pár hete az Európai Parlament szűk többséggel elfogadta az Unió migrációs és menekültügyi politikájának széles körű reformját. Az új jogszabály újdonsága a „kötelező szolidaritás”, mely gyakorlatilag a menekültek kötelező befogadását jelenti. A jövőben ez biztosítja majd, hogy minden ország méretétől és elhelyezkedésétől függetlenül hozzájáruljon a Dél-Európára nehezedő nyomás enyhítéséhez. Az először 2020 szeptemberében bemutatott reform célja, hogy a migráció kezelésének minden aspektusát összefogja, beleértve a menedékkérők azonosítását, a felgyorsított határeljárásokat és a menekültek letelepítését. A Fidesz – ahogyan az már megszokott – a jogszabály elfogadását követően azonnal tiltakozásba kezdett, Orbán Viktor pedig többször is hangsúlyozta, hogy az illegális migráció veszélyes kísérlet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)