Ezért titkolja a család, hogy hol van Usztics Mátyás sírja

Usztics Mátyás ma hét éve halt meg.

2024. április 29., 08:43

Szerző:

A Bors című kiadvány emlékezett meg Usztics Mátyás elhunytának hetedik évfordulójáról. Emlékezetes, hogy a Rádiókabaré, illetve az Angyalbőrben és a Kisváros című sorozatok sztárja élete utolsó időszakában politizált is a Jobbik holdudvarában: többek között ő volt a Magyar Gárda egyik alapítója.

Usztics Mátyás sírja

A ma megjelent cikk Pelsőczy Lászlót idézi azzal kapcsolatban, hogy hol lehet a sír. Pelsőczy László ugyanis nagyon jóban volt Usztics Mátyással, a mai napig jóban van a családdal, de azután már nem is kutakodik, hogy hol lehet a 2017-ben elhunyt színész-humorista sírja. Erről így nyilatkozik:

„nagyon jóban vagyok a családjával. Szerintem attól tartottak és tartanak a mai napig, hogy valaki kárt tenne a sírban, Mátyás ugyanis meglehetősen megosztó személyiség volt.”

Így aztán a mai napig csak a legközelebbi családtagok tudják, hol található a színész síremléke, bár Pelsőczy László szerint nem valószínű, hogy Usztics Mátyás szülőhelyén, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Penészleken lenne.

Usztics Mátyás valóban megosztó személyiség volt

Usztics Mátyás nem is annyira színészként, illetve humoristaként volt megosztó, hiszen az alakításai közönségkedvenccé tették. A YouTube-on meg lehet tekinteni egyik első filmjét, amit még a Színház- és Filmművészeti Főiskolán készítettek a főszereplésével 1977-ben. Usztics Mátyás 1977–1980 között filmszínész szakon tanult itt. Az alábbi, kb. félórás alkotás címe az, hogy Nyuszikák, a rendezője Kovácsi János.

Aki legendás kabaréjeleneteit szeretné visszahallgatni, annak pedig az alábbi videót ajánljuk, amiben többször is elhangzik Teri néni szállóigéje: „mondom az uramnak, Tibi”.

Amikor Pelsőczy László azt mondja a fenti nyilatkozatban, hogy Usztics Mátyás megosztó személyiség volt, akkor nyilván nem is a színészi-komikus szerepléseire gondol, hanem a politikai szerepvállalására. A 2017-ben elhunyt színész annyira jobboldali volt, hogy még a Fideszt is jobbról támadta, nemcsak a baloldaliakat, hanem még Orbán Viktor szimpatizánsait is magára haragítva.

Usztics Mátyás 2010-ben a következőképpen támadta a Fideszt azok előtt a választások előtt, amikor az azóta regnáló párt először szerzett kétharmados többséget.

„Kedves Orbán Viktor, nem lesz kétharmados többség. És vége a mutyinak, április 11-én lezuhan egy hatalmas ököl az asztalra, a nép ökle”

– többek között ezt írta 14 évvel ezelőtt a HVG a Jobbik egyik választási rendezvényéről tudósítva. Azóta már tudjuk, Usztics Mátyás jóslata mennyire nem jött be. A riport szerint mindenesetre a színész által támogatott párt programja akkor többek között a következőket tartalmazta: a trianoni békediktátum felülvizsgálata, az oktatásban a keresztény értékek erősítése, a hit és erkölcstan előtérbe helyezése, illetve egyebek mellett a hazafias nevelés is.

(Kiemelt kép: YouTube/Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest)