Újabb rettenet terjed a világban: itt a kanyaró

A kanyaró egyre nagyobb mértékben terjed a világban: kutatók szerint a megbetegedések száma csaknem megduplázódott 2022 és 2023 között, a növekedési tendencia pedig 2024-ben sem hagy majd alább.

2024. április 29., 08:40

Szerző:

A kanyaró világszerte 321 582 megbetegedést okozott 2023-ban, ami 88 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, amkor 171 153 esetet regisztráltak. A nagy vagy zavaró kanyarójárványok által sújtott országok – vagyis ahol 12 hónapon keresztül folyamatosan egymillió emberre vetítve 20 esetet jelentenek – száma pedig 17-ről 51-re emelkedett, azaz megháromszorozódott – írja a Sky News

A kanyaró fő tünetei a magas láz, a fájó és vörös, vizenyős szem, a köhögés, a tüsszögés és a kiütés, amely általában a kezdeti tünetek után jelentkezik. A kanyarós megbetegedések többsége alacsony és alsó-közepes jövedelmű országokban fordult elő. A világon a legmagasabb arányban Azerbajdzsánban, Kirgizisztánban és Jemenben jelent meg a betegség.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a kanyarós megbetegedések 2024-es alakulása a tavalyi évhez hasonlóan alakul majd, néhány ország pedig elveszítheti „eliminációs státuszát”. Patrick O’Connor, a WHO munkatársa egy szakmai kongresszuson elmondta, 

a kanyaró rendkívül fertőző, és az oltási lefedettség hiányosságai potenciális kockázatot jelentenek a járvány terjedését illetően. A lefedettséget tehát növelni kell.

Hozzátette, a kanyaró elleni védőoltás 2000 és 2022 között becslések szerint 57 millió halálesetet előzött meg.

Érdekesség, hogy az Egyesült Királyságban 1968-ban vezették be a kanyaró elleni védőoltást, aminek a széles körű elterjedése a betegség szinte teljes felszámolását eredményezte. Az oltási arányok azonban folyamatosan csökkentek, így az Egyesült Királyságot ugyan a WHO 2017-ben kanyarómentesnek nyilvánította, ám 2019-ben az esetek megugrása után ezt a státuszt elvették tőle. A Covid terjedésének megállítását célzó intézkedések a kanyaró terjedését is megszakították, így a szigetország 2021-ben visszanyerte a kanyaróeliminációs státuszát.

Ahogyan arról a 168.hu korábban beszámolt, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint a kanyaró minden korcsoportban veszélyt jelent, a fertőzés magas számban okoz megbetegedést. A legnagyobb kockázati csoportot a 12 hónaposnál fiatalabb csecsemők, akik még nem kaphatnak védőoltást. Az öt év alatti, oltatlan gyerekek szintén fokozott kockázatnak vannak kitéve, mivel a kanyaró ebben a korcsoportban számos szövődménnyel járhat. A kanyaró nagyon könnyen terjed, és megállításához elengedhetetlen a magas, legalább 95 százalékos lakossági átoltottság. Mivel a betegségnél csak tüneti kezelés áll rendelkezésre, a leghatékonyabb védekezés ellene a két dózisból álló, kombinált MMR (kanyaró, mumpsz, rubeola) oltás.

(Kiemelt képünk forrása: pixabay.com)

15:02

Amikor a fájdalom megjelenik, többnyire már olyan előrehaladott állapotban van a rák, hogy sokkal nagyobb erőfeszítést igényel a gyógyulás mind az orvosok, mind a betegséggel küzdő részéről. De mik azok a néma, árulkodó jelek, amikre érdemes odafigyelni?

13:46

A rákos betegségek jelentős része olyan kockázatokhoz köthető, mely tudatossággal megelőzhető, ilyen az elhízás, a fizikai aktivitás hiánya vagy a helytelen táplálkozás. Szerencsére nem túl bonyolult: ezeket a rákkeltő ételeket érdemes kerülni.