Donald Trump szerint amerikai katonák megölték Abu Bakr al-Bagdadi egyik lehetséges utódát is

2019. október 29., 17:50

Szerző:

Amerikai katonák végeztek az Iszlám Állam a napokban likvidált vezetőjének egyik lehetséges utódjával is - jelentette be kedden Donald Trump amerikai elnök.

„Az imént erősítették meg a hírt, hogy Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam (IÁ) nevű dizsihadista terrorszervezet néhai vezetőjének legesélyesebb utódjával végeztek. Most ő is halott.”

- írta Trump a Twitteren anélkül, hogy megnevezte volna a megölt terroristát.

A Fehér Ház sem pontosította, hogy kiről lehet szó. A CBS televízió kommentátora arra emlékeztetett, hogy egy külügyi tisztségviselő hétfőn azt jelentette be, hogy vasárnap végeztek Abu al-Haszán al-Muhadzsirral, az Iszlám Állam szóvivőjével. Más elemzők szerint a tunéziai Abu Otman et-Tunsziról, vagy a szaúdi Abu Szaleh ed-Dzsuzraviról, vagy más néven Haddzs Abdalláh-ról lehet szó.

Abu Bakr al-Bagdadi vasárnapra virradóra Szíriában egy légitámadással kombinált kommandós támadásban halt meg.

Az amerikaiak birtokában lévő DNS-minták alapján 15 percen belül azonosították. Nevük elhallgatását kérő amerikai tisztségviselők hétfőn este azt közölték: al-Bagdadi földi maradványait a tengerbe szórták.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.