Iránban átszámítva 108 forintra nőtt a benzin ára, elkezdődtek a tüntetések

2019. november 16., 11:36

Szerző:

Tüntetések kezdődtek péntek este több iráni városban, miután bejelentették, hogy jelentősen emelkedik a benzin ára - közölte az IRNA hivatalos hírügynökség. A közép-iráni Szirdzsánban a tüntetők megpróbáltak felgyújtani egy benzinraktárt, de a rendőrök közbeléptek. Tüntetések voltak Meshedben, Avhazban, Sirátban, Bandar Abbászban és Birdzsanban, valamint az ország délnyugati részének több településén. A tüntetők utakat zártak le, de a rendőrök éjfélre feloszlatták a kis létszámú demonstrációt.

Benzinkút Teheránban
Fotó: Reuters/TIMA/Raheb Homavandi

Iránban üzemanyagot nagyvonalú állami támogatással lehet venni, ennek a mértékét csökkentették 50 százalékkal pénteken. Hatósági bejelentések szerint – írja a Financial Times – ezután az első 60 liter benzint mindenki 15 ezer riálért (átszámítva körülbelül 108 forintért) kaphatja meg literenként, efelett viszont minden további liter 30 ezer riálba kerül. Haszan Róháni szerint a benzinár-emelkedésből származó bevételeket az anyagi nehézségekkel küszködő irániak - az országlakók 75 százaléka - megsegítésére szánják.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.