G20-találkozó: elítélték az ukrajnai háborút a világhatalmak

A G20-csoport összes tagja, beleértve Oroszországot, elfogadta az indonéziai csúcstalálkozó zárónyilatkozatát, amelyben szerepel az ukrajnai háború elítélése is.

2022. november 16., 11:32

Szerző:

A dokumentum szövege szerint "a legtöbb tag határozottan elítélte az ukrajnai háborút". Moszkva kezdetben ellenezte, hogy a zárónyilatkozatban utalás történjen az ukrajnai háborúra.

„Voltak más nézetek és a helyzet eltérő megítélése is” - folytatódik a szöveg, amely az Ukrajna elleni orosz támadást háborúnak nevezi, nem „különleges katonai műveletnek”, amit a hivatalos orosz dokumentumokban használnak.

A zárónyilatkozatban a felek utaltak egy márciusi ENSZ-határozatra is, amelyben a világszervezet "teljes és feltétel nélküli csapatkivonásra" szólította fel Oroszországot.

Kitértek a nukleáris hadviselésre is, elfogadhatatlannak nevezve a nukleáris fegyverek bevetését, illetve a velük történő fenyegetést.

A G20-csoport vezetői továbbá mély aggodalmuknak adtak hangot a világ élelmiszer-biztonsága miatt, és támogatásukat fejezték ki a fekete-tengeri gabonaexportot lehetővé tevő, török közvetítéssel létrejött orosz-ukrán megállapodás iránt.
A zárónyilatkozat további részében a felek ígéretet tettek a klímaváltozás elleni harc fokozására. A világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő G20-csoport országai a világ szén-dioxid-kibocsátásának 80 százalékáért felelősek.

(Kiemelt kép: Olaf Scholz német kancellár, Joe Biden amerikai elnök és Joko Widodo, Indonézia elnöke a Bali szigetén található Nusa Duában, a 2022. novemberi G20 találkozó alatt. Mögöttük Charles Michel, az Európai Tanács elnöke látszik. Fotó: KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)