Biden ma kihagyja a vacsorát

Joe Biden amerikai elnök nem vett részt a G20-csoport csúcstalálkozójának első estéjén rendezett gálavacsorán kedden.

2022. november 15., 17:59

Szerző:

A Fehér Ház hangsúlyozta, hogy a tervek hirtelen változásának hátterében sem koronavírus-fertőződés, sem bármilyen más betegség nem áll. Mint közölték, Biden néhány nem sürgős teendő elintézése mellett döntött, miután a nap folyamán találkozók sorozatán vett részt más állam- és kormányfőkkel. 

A 79 éves amerikai elnök sajnálatát fejezte ki a csúcstalálkozónak otthont adó Indonézia elnökének, Joko Widodónak, amiért kihagyta a díszvacsorát. Az ünnepi eseményen több férfi résztvevő is az Indonéziában hagyományos mintás, batikolt öltözetben jelent meg. 

Biden késve érkezett meg a csúcstalálkozóra Balira, a Fehér Ház erre azonban nem adott magyarázatot. Kedd reggel közzétették viszont, hogy az elnök koronavírustesztje negatív lett. A fertőzöttség kérdése azért merült fel, mert Biden múlt héten részt vett a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének csúcstalálkozóján Kambodzsában, Hun Sen kambodzsai kormányfő koronavírustesztje pedig pozitív lett a találkozó után.

(Kiemelt képünk: Joe Biden amerikai elnök hallgatja a kritikus ásványi nyersanyag-ellátási láncok biztosításáról szóló virtuális találkozót a Fehér Ház melletti South Court Auditoriumban, Washingtonban, 2022. február 22-én. Fotó: Brendan SMIALOWSKI / AFP)

12:15

A Giorgia Meloni által vezetett új olasz kormány a bevándorlás elleni határozott fellépésként feltartóztatott több olyan hajót is, amelyekkel különböző civil szervezetek munkatársai a Földközi-tengeren hánykolódó migránsokat mentettek meg. Volt olyan hajó, amely az eljárás elől francia kikötőbe ment, és ez diplomáciai konfliktushoz vezetett a két ország között.