Itt az Európai Parlament hivatalos állásfoglalása: Orbán Viktor politikája elfogadhatatlan

2020. április 17., 17:58

Szerző:

Az Európai Parlament a gazdaság támogatására a járvány után nagyszabású helyreállítási csomagot kér, amelyben az uniós költségvetés által garantált helyreállítási kötvényeknek szerepelniük kell – többek között ez is szerepel abban az állásfoglalásban, amelyet az Európai Parlament 395 igen szavazattal fogadott el 171 nem szavazat ellenében és 128 tartózkodás mellett az Index cikke szerint. Külön kitértek a jogállamisági kérdésekre, nevesítve Magyarországot és Lengyelországot.

A Parlament az európai értékekkel teljes mértékben összeegyezhetetlennek tartja a magyar kormány azon lépéseit, hogy a magyarországi szükségállapotot időkorlát nélkül hosszabbította meg,

határozatlan időre rendeletekkel kormányoz, és meggyengítette a magyar Országgyűlés rendkívüli felügyeleti hatáskörét.

 

A képviselők a transznemű és interszexuális személyek jogai elleni magyarországi támadásokat elítélik.

Koronavírus - Európai Parlament Az Európai Parlament brüsszeli ülésterme
Fotó: Olivier Hoslet

Ami a lengyel lépéseket illeti: a Parlament törvénytelennek tartja a lengyel kormány döntését a választási törvények megváltoztatásáról, és az európai értékekkel teljes mértékben összeegyeztethetetlennek nevezi, hogy a lengyel kormány a járvány közepén készül elnökválasztást tartani.

A képviselők felkérik az Európai Bizottságot, hogy sürgősen mérje fel, hogy a veszélyhelyzetben hozott intézkedések összhangban állnak-e az uniós szerződésekkel, súlyos és tartós jogsértés esetén használja ki az összes rendelkezésre álló uniós eszközt, beleértve akár a költségvetési eszközöket is.

A Parlament a tagállamokat tömörítő Tanácstól azt várja, hogy ismét tűzze napirendre a Magyarország és Lengyelország ellen folyamatban lévő, a 7. cikkely szerinti eljárással kapcsolatos vitát és eljárásokat.

Koronavírus - Európai Parlament Parlamenti alkalmazott az Európai Parlament brüsszeli üléstermében
Fotó: Olivier Hoslet

A Fidesz EP-képviselői tartózkodtak a szavazás során. Közleményük szerint ezzel kifejezik egyrészt, hogy elutasítják a Magyarországgal szembeni provokációt, másrészt pedig a járvánnyal szembeni közös európai fellépés támogatását. Ezt írják:

A határozat az európai parlamenti frakciókon átívelő baloldali-liberális-centrista többség politikai álláspontját tükrözi. Annak a bevándorláspárti balliberális többségnek a véleményét, akik már hosszú évek óta indulatosan támadják Magyarországot a rágalmaikkal.

A fideszes képviselők szerint ezek az erők a koronavírus-járvánnyal szembeni küzdelemhez szükséges széleskörű összefogás helyett most is a politikai és ideológiai vitákat helyezték előtérbe,

aminek részeként Magyarországot nyilvánvaló hazugságokkal támadják. A határozat ugyanakkor a járvánnyal szembeni közös európai fellépés néhány fontos elemére is tesz javaslatot, amelyek megvalósítása érdemi előrelépést jelentene a jelenlegi helyzethez képest – teszik hozzá.

Ujhelyi István
Fotó: Bazánth Ivola

A szocialista Ujhelyi István szintén közleményben reagált. Ujhelyi szerint a Fidesz nem támogatta az egészségügyi védekezés megerősítését, nem támogatta a munkájukat elveszítő emberek megsegítését, a járvány miatt kieső bérek pótlását, de nem támogatta az Európai Unió működésének átalakítását sem a hatékonyabb válságkezelés érdekében.

A Fidesz képviselőinek többet ért kiállni Orbán Viktor frusztrált hatalommániája mellett, mintsem kiállni az európai és így a magyar emberek életének biztonsága mellett.

A Fidesz világossá tette, hogy számára nem a koronavírus az igazi ellenség, hanem az Európai Unió

– jelentette ki Ujhelyi István.

Megalakult a Jobbik parlamenti frakciója, Gyöngyösi Márton a
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő véleménye szerint a legtöbb kormánnyal ellentétben a Fidesz rendszere nem megoldani akarja a válságot, hanem nyerészkedni próbál rajta.

Ezt a viselkedést a civilizált világban nem tűrik. Ezért

az összegek felszabadítása mellett az is bekerült az elfogadott szövegbe, hogy Orbán politikája elfogadhatatlan.

A 27 országból, köztük Közép-Európából is érkezett képviselőkkel együtt én is megszavaztam az indítványt. Segítséget és támogatást a magyar embereknek, büntetést a korrupt tolvajoknak!

– írja Gyöngyösi Márton.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.