Energiaválság – Államosítják az energiaszolgáltatókat

Az energiaválságra való tekintettel és a gazdasági összeomlástól tartva kilátásba helyezte az áramszolgáltatók államosításának lehetőségét a szlovák államfő.

2022. október 11., 15:38

Szerző:

Szlovákiában a belföldi energiatermelés aránya magas, de az áramszolgáltatók 70 százaléka külföldi tulajdonban van, ezért a kormánynak korlátozottak a lehetőségei a rezsicsökkentés ügyében. A szlovák elnök, Eduard Heger azért vetette fel az ötletet, mert az energiaválság miatt gazdasági összeomlástól tart.

A szlovák miniszterelnök szeptember 27-én kijelentette, hogy amennyiben nem kapnak több milliárd eurós támogatást az Európai Uniótól, akkor lehet, hogy államosítania kell az ország ellátását biztosító energiaszolgáltatókat. 

A szlovák földgáz 87 százaléka és a kőolaj kétharmada érkezett Oroszországból 2021-ben, ezért Magyarország és Csehország mellett Szlovákia sem hagyta jóvá a vezetékeken érkező orosz kőolajra vonatkozó uniós szankciót. 

„A következő években Szlovákia – Magyarországhoz hasonlóan – egyre több forrásból kaphatja a földgázt. Ennek fontos eleme, hogy a Norvégiából Lengyelországba érkező LNG (cseppfolyós földgáz) eljuthat Szlovákiába is az újonnan elkészülő lengyel–szlovák interkonnektor vezetéken keresztül” – írja az Index. A gáz esetében a szlovákiai tárolási kapacitások kiemelkedőek; éves gázfelhasználásuk 81,4 százalékát képesek tárolni, és a tárolók töltöttsége 2022. október elején elérte a 85 százalékos szintet. 

Az energiaellátás szempontjából tehát Szlovákia földrajzi adottságai kedvezőek, nem csak a gáztározók, hanem a vízi erőművek is nagyfokú önálló ellátást képesek biztosítani az ország számára.

(Kiemelt képünk: A mohi atomerőmű hűtőtornyai 2007. március 15-én. Fotó: SAMUEL KUBANI / AFP)

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus – jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena pénteken a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.