Az Egyesült Királyság is sötétségbe borulhat télen az energiaválság miatt

Egy friss, az Economist által készített elemzés szerint előfordulhat, hogy az energiaválság miatt gördülő áramszünetekkel fognak majd spórolni télen a szigetországban. Erre azért van szükség, mert a majdnem 20 éve gázimportőr Egyesült Királyság öt évvel ezelőtt bezárt a gáztárolóját.

2022. október 10., 13:21

Szerző:

Az Egyesült Királyságot is elérte az energiaválság: az állami tulajdonú National Grid áram- és gázszolgáltató beszámolójából készült elemzés alapján bár idén télen zavartalan lesz az áramellátás a szigetországban, előfordulhatnak gördülő áramszünetek – írja a Napi.hu. 

A gördülő áramszünetek lényege, egy számítógépes program kiválaszt egy területet és egy időszakot, ahol takarékosság céljából lekapcsolják az áramot. Az áramszünet egy adott területen jellemzően egy óráig tart, majd az áramellátás helyreáll, és egy másik területet kapcsolnak ki. 

Az Economist elemzése szerint a kialakult helyzet oka nem elsősorban az orosz-ukrán háború, hanem a londoni kormányok politikája. Öt évvel ezelőtt zárták be a Centrica gázipar cég tenger alatti gáztározóját, mert gazdaságtalan volt az üzemeltetése. Az 1985-ben nyitott intézmény funkciója az volt, hogy a nyáron belepumpált gázt tárolja, téli felhasználásra. A 2017-es brit kormány akkor bízott a szabad gázpiac virágzásában.

Nincs miből újraindítani a gáztárolót

Ez a tároló most azonban nagyon hiányzik: Anglia már közel húsz éve gázimportőr, LNG-terminálok és gázvezetékok építettek ki Belgium és Hollandia felé. Ha az import biztosított is, az emelkedő árak miatt Angliának már kétszer is meg kell gondolnia, hogy mikor vásárol gázt. 

A Centrica elkezdte tesztelni az öt évvel ezelőtt bezárt gáztározó újranyitásának lehetőségét, ám két akadályba is ütközött. Az első az, hogy már kivonták az úgynevezett párnagázt a létesítményből - ez a gáz teszi lehetővé a bepumpált gáz kieresztését. Szakértők véleménye szerint ez már önmagában véget vethet a tároló működésének, ám ennél nagyobb problémát jelent a második akadály: a tárolóba nyáron olcsón vett gázt télen drágábban adták el, és ebből az árrésből üzemeltették a létesítményt, illetve ebből fedezték a hasznot is.

A jelenleg regnáló kormány ésszerű gazdasági megoldást keres a Centricával. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Emberek küzdenek a szélben, miközben átmennek a Westminster-hídon, a Parlament közelében, London központjában 2022. február 18-án, amikor az Eunice vihar erős szelet hoz az országra. Forrás: AFP Forum)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.