Energiaválság: Pécsen még azt is megszabták, meddig szellőztethet egy gimnázium

A radiátorokat pedig naponta kétszer ellenőrzik majd – tudta meg az RTL.hu. 

2022. október 9., 20:50

Szerző:

Az energiaválság miatt pécsi tankerület 90-120 percben határozta meg a szellőztetés maximális időtartamát az iskolákban, és naponta kétszer ellenőrzi a radiátorok hőmérsékletét is, írta az RTL.hu. Ugyanígy elrendelték a tantermek hőmérsékletének ellenőrzését is, ezek az általános iskolákban országosan maximum 20, míg a középiskolákban maximum 18 celsius fokosak lehetnek.

Korábban Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető a rendeletet úgy kommentálja, azt nem fogják minden iskolában szigorúan ellenőrizni, csupán irányelv-szerűen fogalmazták meg. most azonban nem így tűnik. Kocsis még úgy fogalmazott:

„Nem tudok arra a kérdésére válaszolni, hogy mi van, hogyha 21 és fél fokra netán délután már a napközire felmegy majd az osztálytermekben a hőmérséklet. Szerintem nem is az a cél, hogy itt egy szigorú ellenőrzés legyen, hanem a törekvés legyen meg az intézményekben.”

Ennek ellenére Pécsett úgy tűnik, szigorúan ellenőrzik majd mindezt, és emellett figyelniük kell arra is, ne égjen túl sokáig a villany, hétvégére a termosztátot mindenhol 16 fokra tekerték-e le, és hogy minden ajtót rendesen becsuktak-e.

Korábban, egy budapesti műszaki középiskolában pedig a tankerület elrendelte, csak a legrövidebb, legszükségesebb ideig kapcsolhatják be a számítógépeket. Az RTL.hu a rendeletekkel kapcsolatban kereste Csák János Kulturális Minisztériumát, de ott azt válaszolták, minden tankerületnek megengedett, hogy saját maga határozzon az rendelet betartásának módozatairól.

(Kiemelt kép: Diákok érkeznek a Teleki Blanka Gimnáziumba 2021. szeptember 1-jén, az iskolakezdés napján. Fotó: Dimény András / 168.hu)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.