Energiaválság: melegedőt alakít ki a Marczibányi téri szabadidőközpontból a II. kerület

A rezsit kifizetni nem tudó, rászoruló idősek hideg napokon ide húzódhatnak el, mondta az önkormányzat.

2022. október 9., 16:44

Szerző:

Nappali melegedőt alakít ki rászorulóknak november 1-től a II. kerületi önkormányzat a Marczibányi téri Szabadidőközpontban – mondta el a kerület vezetése. A melegedőre azért lesz szükség, mert sok emberre számítanak, főleg az idősek közül, akik a megnövekedett rezsiárak és megszorítások miatt képtelenek lesznek kifizetni a fűtésszámlát.

Őrsi Gergely polgármester Facebook-oldalán kijelentette, a központban nem csupán melegedni lehet majd: társasjátékok, internetsarok, és más kikapcsolódási lehetőség is rendelkezésre áll majd. Hasonló programot indítanak el napközis jelleggel a Klebelsberg Kultúrkúriában is, ide a kényszerűen meghosszabbított téli szünet miatt otthon maradó gyerekeket várják majd.

A kerületvezető Facebookon azt is leírta, „ rezsiárak emelése kihívás elé állítja önkormányzatunkat és kerületünk közművelődési intézményeit is, de nem hagyjuk magunkat!”

Maga a szabadidőközpont sincsen éppen könnyű helyzetben. Őris megosztotta ugyanis, a Magyar Közlönyből értesültek arról, az intézmény havi 1,3 milliós távhődíja 7,2 millióra növekedett az új szabályok értelmében. Noha ez közel 100 milliós teher éves szinten, Őris mégsem tervezi, hogy az intézményt, vagy bármelyik másik kerületi intézményt bezárja télire.

(Kiemelt kép forrása: Őrsi Gergely, Facebook)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.