Norvégia bekebelezné az OMV-t Ausztria orosz gáztól való függetlenségéért cserébe

Lapértesülések szerint az osztrák kőolajipari vállalat – az OMV – többségi tulajdonáért cserébe a földgáz-nagyhatalom Norvégia kész kihúzni Ausztriát az energiaválságból. A felröppent hír, azonban felvet további kérdéseket. 

2022. október 8., 19:21

Szerző:

A különös norvég-osztrák ügylet esélyeiről a Cyber Threat Report iparági portál számolt be – írja a Telex. Mint a lap a Kurier osztrák lap értesülésére hivatkozva írja, Norvégia hajlandó lenne annyi gázt szállítani Ausztriának, hogy az teljesen függetlenedhessen Oroszországtól, mint földgázszállítótól. Állítólag évi 75 TWh gáz szállításáról lenne szó, ami a 90 TWh-s éves osztrák földgáz felhasználásnak több mint 80 százaléka.

Ám a norvég ajánlat csak akkor áll – írja a lap, ha ugyanez a norvég konzorcium megszerezheti az OMV részvényeinek legalább 51 százalékát.

Az OMV-nek jelenleg két fő részvényese van: az Österreichische Beteiligungs AG (ÖBAG osztrák állami vagyonkezelő) 31,5 százalékkal és a Mubadala Petroleim and Petrolchemicals Holding Company LLC (Abu Dhabi) 24,9 százalékkal. A két részvényes egy szindikátusi szerződés alapján együtt irányítja az OMV-t. A fennmaradó 43,1 százalék részben intézményi befektetők, részben pedig egyéb részvényesek kezében van.

Az osztrák sajtó értesülései szerint az arab MPPH kész lenne tárgyalni a részesedés eladásáról, ugyanakkor az egész ügylet eléggé meglepő lenne, hiszen eddig Norvégia azt kommunikálta, hogy nem tudja növelni a szállítását.

(Kiemelt képünk Illusztráció: Az OMV olajfinomítója Schwechatban, Bécs közelében. Fotó: JOE KLAMAR / AFP)

 

06:23

A Fehér Ház támogatja a békés tiltakozást, és közelről figyeli a Kínában zajló eseményeket  jelentette ki az amerikai elnöki hivatal Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs vezetője hétfői sajtótájékoztatóján.

 

06:17

Vége az aranykornak a brit-kínai kapcsolatokban, és Londonnak általánosságban is a vele azonos értékeket valló szövetségesekkel kell drámai mértékben elmélyítenie kapcsolatrendszerét – jelentette ki első átfogó külpolitikai programadó beszédében Rishi Sunak brit miniszterelnök.