Állítólag elfoglalták a tálibok az elnöki palotát, ég a kabuli reptér

Percről-percre változik a helyzet Afganisztánban. 

2021. augusztus 15., 18:47

Szerző:

A tálib katonák behatoltak az elnöki palotába Kabulban, és elfoglalták az épületet – közölték tálib parancsnokok vasárnap a Reuters hírügynökséggel.    Az afgán kormány egyelőre hivatalosan nem erősítette meg, hogy a fegyveresek átvették az ellenőrzést a szigorúan őrzött épület fölött.

A Reuters szerint a biztonsági helyzet percről-percre változik Kabulban, egyes híradások szerint pedig a repülőtéren tűz ütött ki. 

Abdul Szattar Mirzakaval belügyminiszter a nap folyamán korábban arról beszélt, hogy a kabinet átmeneti kormánynak adja át a hatalmat, ám két tálib illetékes nem sokkal később közölte, hogy erről gyakorlatilag hallani sem akarnak, nem lesz átmeneti kormányzás, az iszlamista szervezet a hatalom teljes átadását várja el.

Korábban megírtuk, hogy Asraf Gáni afgán elnök vasárnap elhagyta az országot

 

(Kiemelt kép: US military helicopter is pictured flying near the US embassy in Kabul on August 15, 2021. WAKIL KOHSAR / AFP)

 

18:20

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg immár mentességet élvez a vádhatósággal szemben a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolása miatt az Egyesült Államokban indított perben, mivel múlt héten a szunnita királyság miniszterelnökévé nevezték ki - jelentették ki a trónörökös ügyvédei egy amerikai bíróságon hétfőn.