Az afgán elnök Tádzsikisztánba menekült, most esik el Kabul

A tálibok már Kabulban vannak, az amerikaiak helikoptereken mentik ki a követségi dolgozókat. 

2021. augusztus 15., 16:19

Szerző:

Asráf Gáni afgán elnök elhagyta az országot, és Tádzsikisztán irányába távozott – jelentette a Reuters egy magas rangú belügyi tisztségviselőre hivatkozva. Az elnöki iroda biztonsági okokra hivatkozva nem akarta bővebben kommentálni az elnök távozását.

A tálib harcosok eközben megjelentek Kabulban; az egyik képviselőjük szerint a katonák Gánit keresik. Az afganisztáni belügyminisztérium szerint a tálibok minden oldalról elérték Kabult. Ahogy korábban megírtuk, a tálib vezetés állítólag a békés hatalomátvételre törekszik. Zabihullah Mujahid szerint a harcosok a város kapuinál készenlétben állnak, amíg a hatalomátvételről békés és mindenki számára kielégítő megállapodás nem születik. Egy másik szóvivő a tálibok részéről azt mondta: mindenkit biztosítanak arról, hogy az élete és a vagyontárgyai biztonságban vannak. 

Az amerikai követséget eközben helikopterekkkel ürítik ki. A kabuli utcákon szórványos lövöldözések hallatszanak, az afgán hatóságok szerint a helyi biztonsági alakulatok lőnek a tálibokra. Sok utcát eltorlaszolták az autók. A lakosság egy része a repülőtéren keresztül próbál menekülni az országból, mivel az összes határállomást már a tálibok ellenőrzik. 

Az afganisztáni kormányzat és a tálib vezetés Qatarban találkozik a mai napon – tájékoztatta a Reuterst a kabuli fél tárgyalásvezetője.  

 

(Kiemelt kép: Afghan security personnel stand guard in front of a gate in the Green Zone of Kabul on August 15, 2021. WAKIL KOHSAR / AFP)