Állítólag békés hatalomátvételre készülnek a tálibok Afganisztánban

Abdul Szattar Mirzakval belügyminiszter: „A tálibok nem támadják meg Kabult, békés lesz a hatalomátadás..."

2021. augusztus 15., 13:24

Szerző:

Tálib lázadók és a kormány is békés hatalomátadásra készül Kabulban, jelentette be mindkét fél vasárnapi nyilatkozatában.

Miután a tálib lázadók Afganisztán összes határátkelőjét az ellenőrzésük alatt tartják, így az országot már csak kizárólag légi úton, a kabuli repülőtérről lehet elhagyni. Mazar-i-Sarifot, Észak-Afganisztán legjelentősebb városát is elfoglalták a szélsőséges iszlamista tálib felkelők. Ezt követően Abdul Szattar Mirzakval belügyminiszter közölte: „Nem kell aggódniuk az afgánoknak, a tálibok nem támadják meg Kabult, békés lesz a hatalomátadás egy átmeneti kormány számára."

Miközben a Kabulban élő emberek pánikolnak, élelmiszereket halmoznak fel és a bankokból is menekítik ki a pénzüket, addig a tálibok folyamatosan hangsúlyozzák, hogy nem szeretnének konfliktust, békés hatalomátadásra készülhetnek az emberek. Habár Mazar-i-Sarifot is erőszak nélkül vették át, az emberek már nem bíznak a konfrontációmentes ígéretekben. A brit média jelentette, hogy Nagy-Britannia hétfő estig kimenekíti minden diplomatáját Afganisztánból, csak diplomaták egy maroknyi csoportja marad ott szolgálatban. Edi Rama, albán miniszterelnök pedig bejelentette vasárnap, hogy országa ideiglenesen befogad több száz olyan afgánt, aki a nemzetközi erőknek dolgozott.

A tálibok utasították harcosaikat, hogy Kabulban ne alkalmazzanak erőszakot, tegyék lehetővé a biztonságos távozás lehetőségét mindenkinek, aki ki akar jutni az országból, a nőket pedig arra kérik, hogy menjenek a kijelölt védett övezetek valamelyikébe.

(Kiemelt kép: Afganisztán, Kandahar: Mawlawi Assad Mutawakil (balra), a tálibok kulturális és médiakapcsolatokért felelős vezetője és Rohullah Khanzada, Kandahár volt kormányzója (középen) sajtótájékoztatón, ahol Kandahár közelmúltbeli átadásáról és a város jövőjéről beszéltek a tálibok uralma alatt. Fotó: Juan CARLOS / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)