Nem tudni, hová tűnt Szurovikin

Továbbra sem tudni, hol tartózkodhat Prigozsin és Armageddon táborokként ismert Szergej Szurovikin. Felmerült annak is a gyanúja, hogy utóbbi tudott Prigozsin terveiről. 

2023. június 30., 11:00

Szerző:

„Putyin séfje” és „Armageddon tábornok” is eltűnt a nyilvánosság elől az orosz felkelés után. A Moscow Times forrásai szerint Szergej Szurovikint, az orosz légierő parancsnokát letartóztatták, de ez nem megerősített. Alekszej Venediktov orosz újságíró szerint Szurovikin három napja nem lépett kapcsolatba a családjával. Más források szerint nincs őrizetben.

Szergej Markov volt orosz parlamenti képviselő a Telegramon közölte, hogy Szurovikin csütörtökön részt vett egy találkozón Rosztovban, de nem mondta meg, honnan tudja ezt. Másik orosz Telegram csatorna közzétett egy rövid interjút a légierő parancsnokának lányával, aki azt állítja, hogy tartja a kapcsolatot apjával és nem vették őrizetbe – írja a CNN.

Állítólag Szergej Szurovikin előre tudott Prigozsin az orosz katonai vezetés elleni lázadási terveiről.

Pénteken, az orosz felkelés kitörésekor videót tett közzé, amelyben felszólította Prigozsint, hogy állítsa le a lázadást. De a videó több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszolt. Borotválatlanul, akadozva beszélt, mintha felolvasná a szöveget. Azt, hogy hol tartózkodik, a videóból nem derült ki. 

A CNN információi szerint voltak arra utaló jelek, hogy magas rangú orosz tisztviselők tudtak valamit Prigozsin terveiről, de az információt nem adták tovább, inkább megnézik, hova fejlődnek az események. Más források szerint a Kreml is tudott róla, de nem vették komolyan. 

Bonyolítja a kérdést, hogy Szergej Szurovikin a Wagner-csoport VIP-tagja volt, ugyanakkor nem tudni, hogy ez mit is jelent. Rajta kívül további 30 magas rangú orosz katonai és hírszerzési tisztviselő is ezzel a címmel rendelkezik. Orosz forrásokra hivatkozva néhány nappal ezelőtt még azt írta az Index, hogy akár Szurvikin is válthatja Szergej Sojgu orosz vezérkari főnököt. 

A Kreml és az orosz védelmi minisztérium nem oszotott meg információt Szurovikin hollétéről sem arról, hogy valóban megrendült volna Putyin bizalma Szurovikinben. Egy orosz tisztviselő azt mondta, hogy Szurovikin nem egy moszkvai előzetes letartóztatási központban van.

„Nem Lefortovóban vagy más előzetes letartóztatási intézményben van. Nem is akarom kommentálni azt a képtelenséget, hogy »egy földalatti fogdában van Szerebrjany Borban«”– mondta Alekszej Melnikov, az oroszországi Közfelügyeleti Bizottság ügyvezető titkára a Telegram-csatornáján.

A lefortovói létesítményben gyakran tartják fogva a kémkedéssel vagy más államellenes bűncselekményekkel vádolt gyanúsítottakat.

Prigozsin holléte szintén ismeretlen, legutóbbi információk szerint Prigozsin repülőgépe felszállt Fehéroroszországból. Illetve az is látszik, hogy a Kreml tisztogatásokba kezdett. 

(Kiemelt képünk: videóról készült képernyőfelvételen látható, amint Szergej Szurovikin 2023. június 24-én a Wagner PMC vezetőségéhez, parancsnokaihoz és katonáihoz szól. Fotó: orosz védelmi minisztérium/Handout / Anadolu Agency)

 

 

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.