Tünedeznek az orosz tábornokok

Egyre ritkábban és kevesebben jelennek meg a nyilvánosság előtt az orosz vezérkar felső vezetéséből. Egy letartóztatás már ismert, de feltehetően többeket is elsodor a Wagner-lázadás szele.

2023. június 29., 10:07

Szerző:

Valerij Geraszimov vezérkari főnök, aki egyes nyugati katonai elemzők szerint Oroszország három „nukleáris aktatáskájának” egyikének birtokosa, nem jelent meg a nyilvánosság előtt vagy az állami televízióban a szombati meghiúsult lázadás óta – írja a Reuters.

Hasonlóan köddé vált Szergej Szurovikin tábornok, akit az orosz sajtó a szíriai konfliktusban tanúsított agresszív taktikája miatt „Armageddon tábornoknak” becéz. A New York Times információi szerint mindkettőjük tudott Prigozsin tervéről, a kérdés egyelőre az, hogy részesei is voltak-e a történetnek.

A Moscow Times orosz nyelvű változata és egy katonai blogger egyaránt beszámolt Szurovikin letartóztatásáról. Háttérinformációk szerint több magas rangú katonatisztet is kihallgatnak a Prigozsin-akcióban vélt szerepük miatt.

Az egyik népszerű orosz háborús Telegram-csatorna, a Rybar, melyet egy volt orosz védelmi minisztériumi sajtótiszt vezet, azt írja, hogy tisztogatás folyik az orosz vezérkarban. A Ryber közlése szerint mindez csak apropót ad arra, hogy Putyin rendet tehessen végre a katonai vezetésben. Ez azonban azzal a kockázattal jár, hogy az ukrajnai fronton harcoló egységeket is demoralizálhatja – idézi a beszámolókat a portfolio.hu.  

Michael Kofman, a Carnegie Endowment agytröszt orosz katonai szakértője azt írta a Twitteren, hogy szerinte Prigozsin arra számított, hogy Sojgu és Geraszimov ügyében, hogy Putyin az ő javára fog dönteni.

Az egyértelmű bizonyíték a bosszúhadjáratra, hogy például Geraszimov nem vett részt azon az eseményen, melyen Putyin kedden köszönetet mondott a hadseregnek a polgárháború elhárításáért, ellentétben Sojguval, aki azóta többször is megjelent nyilvánosan.

Szurovikin, Geraszimov helyettese utoljára szombaton tűnt fel, amikor egy videóban jelent meg, amelyben Prigozsinhoz fordult, hogy állítsa le a lázadást.

Orosz médiaforrások szerint Szurovikin a moszkvai Lefortovo fogdában vár a sorsára.

(Kiemelt kép: az orosz tábornokok és az Állami Duma képviselői részt vesznek az orosz védelmi minisztérium igazgatóságának kibővített ülésén a moszkvai Nemzetvédelmi Irányító Központban 2022. december 21-én. Fotó: Mihail Klimentyev / Szputnyik / AFP)