Putyin elismerte, hogy oroszország pénzelte a Wagnert

Oroszország korábban tagadta, hogy köze lett volna a Wagner-csoporthoz, most Putyin kijelentette, hogy mégis van. 

2023. június 27., 16:50

Szerző:

Kedden Vlagyimir Putyin kijelentette: a Wagner magán-zsoldoshadsereget teljes egészében az állam finanszírozta, tavaly május és idén május között 86 milliárd rubellel (kb. 340 milliárd forint). A Sky News tudósítása szerint az orosz államfő azt is elárulta, hogy a Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin ugyanebben az időszakban csaknem ugyanekkora összeget keresett vendéglátóipari vállalkozásain. Az orosz elnök Prigozsin főellenségének jelenlétében mondott köszönetet „a polgárháború megakadályozásáért” – írja az RTL

A Guardian azt írja, hogy Putyin kedden a Kreml épületénél szólalt fel az orosz belbiztonsági szolgálatok vezetőinek jelenlétében, és méltatta az egybegyűlteket, amiért „lényegében megakadályozták a polgárháborút” azzal, hogy „világosan és következetesen” jártak el a Wagner hétvégi fegyveres felkelése alatt. A hallgatóság tagjai közt volt Szergej Sojgu védelmi miniszter is, akinek megbuktatása volt Prigozsin célja. 

(Kiemelt képünkön: Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz a biztonsági erőkkel tartott összejövetelen a fővárosban, Moszkvában 2023. június 27-én. Putyin kedden köszönetet mondott az ország biztonsági erőinek, amelyek kiálltak a Wagner-féle fegyveres lázadás ellen. 
Kreml Sajtóiroda / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.