Tizenhat településen lehet máris időközi választás

A tegnapi választás eredményei alapján 16 településen alakult ki szavazategyenlőség a polgármesterjelöltek között.

2024. június 10., 15:53

Szerző:

A tegnapi választás eredményei alapján tizenhat településen alakult ki szavazategyenlőség a polgármesterjelöltek között, így ezeken a településeken feltehetően időközi választást kell tartani – derül ki a Nemzeti Választási Iroda hétfői adataiból.

Eszerint Baranya vármegyében Tarróson, Bács-Kiskun vármegyében Újsolton, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében Sajóivánkán és Vattán alakult ki szavazategyenlőség az első két helyen végzett jelöltek között. Ugyanez a helyzet Győr-Moson-Sopron vármegyében Rábaszentmihályon, Somogy vármegyében Büssün, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében Kisszekeresen, Tolna vármegyében Koppányszántón. Vas vármegyében Bajánsenyén, Kissomlyón, Mesterházán és Rátóton, Zala vármegyében pedig Belsősárdon, Szijártóházán, Zalaboldogfán és Zalakomárban alakult ki az első helyen végzett polgármesterjelöltek között szavazategyenlőség.

Ezeken a településeken még elképzelhető, hogy a jogorvoslatok miatt mégis eldől, melyik jelölt kapott több voksot a választáson, de ha a jogorvoslatok lezárulta után is egyenlő lesz az állás, időközi választást kell tartani.

Szavazategyenlőség miatt nem volt eredményes a választás a Baranya vármegyei Pécs 15. számú egyéni választókerületében, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Mezőtúr 4. számú egyéni választókerületében, továbbá a Pest vármegyei Kerepes 5. számú egyéni választókerületében. Amennyiben a jogorvoslatok lezárulta után is marad a jelöltek közötti szavazategyenlőség, ezeken a helyeken is időközi választást kell majd tartani 120 napon belül.

Rendkívüli eredményeket hozott a választás

Habár felül a gálya, és alul a víznek árja, azért a víz az úr – kezdte beszédét Magyar Péter, a Tisza párt alelnöke az európai parlamenti és helyi önkormányzati választásokon elért eredményváróján. Pártja újoncként a második legjobb eredményt érte el az európai parlamenti választáson (29,60%), míg a kormányzópártok meglepetésre csupán a szavazatok 44,79%-át sikerült begyűjteniük. Mellettük említésre méltó eredményt ért még el a DK-MSZP-Párbeszéd, és a Mi Hazánk nevű politikai együttes, előbbi az összes szavazat 8,08%-át tudhatta a magáénak, míg a radikálisok 6,74%-nak örülhettek. 

Magyar Péter ezen eredmények fényében kijelentette, hogy egy korszak lezárult, a jövő pedig elkezdődött. Az Tisza Párt alelnöke szerint be fogják bizonyítani, hogy a politikai lehet szép és őszinte. „Egyértelműen kiderült a mai választáson, hogy egy potens kihívója van a NER-nek, az pedig a Tisza Párt” – jelentette ki.

A választási eredmények kapcsán beszélt Orbán Viktor miniszterelnök is, aki elmondta 57 százalékos volt a részvétel, a demokrácia köszöni szépen jól van, ez is egy szép rekord. A Fidesz-KDNP eredményvárója után hozzátette, a mai napon két választást tartottak, a Fidesz mind a kettőt megnyerte, ráadásul háborús helyzetben, nehéz csatában arattak győzelmeket. Orbán a szokatlanul rövid és visszafogott beszédében sok egyéb mellett azt is kijelentette, a kormánypártoknak mindegy hogy a régi vagy az új ellenzéket, de úgyis legyőzik őket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: 168.hu)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.