Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

Donáth Anna vállalta pártja választási vereséggel felérő eredményéért a felelősséget, és lemondott pártelnöki pozíciójáról.

2024. június 10., 14:10

Szerző:

Donáth Anna vállalta a felelősséget pártja kudarcáért, így a mai napon lemondott pártelnöki pozíciójáról. A politikus a hivatalos Facebook oldalán bejegyzésében kifejtette, a változás a szemünk előtt történik: szimbolikus helyeken szenvedett vereséget a NER, most először 45% alá kerültek egy EP-választáson. Felcsillant egy remény, hogy vége lehet ennek a rendszernek – és aki ezt a reményt önös érdekekből eltagadja, az rosszat tesz Magyarországnak.

„Az Európai Parlamenti eredményünk kudarc – még akkor is, ha úgy érzem, hogy a választók elsősorban az erőre mondtak igent, nem pedig a mi európai parlamenti munkánkra mondtak nemet” 

– írta a bejegyzésben. Hozzátette, tegnap este viszont nem mehetett el szó nélkül a Momentum sikerei mellett sem: azokra ugyanolyan büszke, amennyire vállalja a felelősséget a sikertelen EP-eredményekért. Az, hogy Zuglóban egyszerre győzték le a régi baloldalt és a Fideszt, szerinte hatalmas teljesítmény. Ahogy Pikó András és Soproni Tamás újrázása, Bánréve, Vámospércs, Keszthely és Győr elhódítása is az.

Donáth Anna ezután azt írta, ő annak a politikának látja értelmét, ami szívből jön. Amiben hisznek. És a Momentum ebben a liberális politikában hisz. Hiszen egy olyan világban, ahol egyre erősebb a szélsőjobb, ahol egyre nagyobb teret nyernek a jobboldali populisták, még inkább szükség van arra, hogy valaki kérlelhetetlenül kiálljon ezen értékek mellett.

„Csináld azt, amiben hiszel, úgy, ahogyan a legjobban tudod, és feküdj le minden este úgy, hogy tiszta a lelkiismereted – ez az én filozófiám. A jövőben is eszerint fogok politizálni. A lelkiismeretem pedig úgy marad tiszta, ha vállalom a felelősséget, és lemondok a pártelnöki pozícióról.” 

– írta bejegyzésében a politikus. Végül hozzátette, nagyon köszöni a támogatást azoknak, akik kiálltak mellettük. Akik dolgoztak a kampányon, akik segítették a munkájukat, és akik rájuk szavaztak. „Nem adjuk fel, dolgozunk tovább értetek és veletek.” – zárult a bejegyzés.

Donáth Anna fényes politikai karrier előtt állt

Donáth Anna a Momentum Mozgalmat 2016 nyarán ismerte meg, a NOlimpia-kampány idején, 2017 januárjában az egyesület elnökségi tagja, és az abból alakulandó párt bemutatkozó eseményén is ott volt. A 2018-as országgyűlési választáson körzetében pártja akkori legjobb eredményét, 3,94 százalékot érte el.

Nem sokkal később, 2018. június. 10-én a párt tisztújításán két évre újra elnökségi taggá választották, majd Fekete-Győr András akkori pártelnök felkérte alelnöknek. A 2019-es európai parlamenti választáson a párt EP-listájának második helyén indult és szerzett mandátumot. 

A 2020. június 7-ei tisztújításon aztán nem került be a párt elnökségébe, de 2021. november 21-én, a Fekete-Győr András lemondása utáni időközi elnökválasztást megnyerve a Momentum elnöke lett. A ciklus letelte után kiírt 2022. május 29-ei elnökségi tisztújításon viszont már nem indult el, döntését gyermeke születésével indokolta. 2023. február 4-én évértékelő beszédével jelent meg újra a nyilvánosság előtt, majd ő lett az arca a Momentum országos plakátkampányának, hogy egyértelművé váljon, a párt rá építi a jövőjét.

(Kiemelt képünkön Donáth Anna látható. Forrás: Donáth Anna Facebook-oldala)