Donáth Anna szerint Gyurcsány, Dobrev és a DK a hazugság kultúráját képviseli

Donáth Anna, a Válaszonline.hu-n megjelent véleménycikkében kemény kritikát fogalmaz meg a Demokratikus Koalícióról, Gurcsány Ferencről és Dobrev Kláráról.

2023. október 25., 13:50

Szerző:

„Sajnos nem csupán a kormányoldalon látjuk megvalósulni a hazugság kultúráját. Hasonló politikai kultúrát képvisel a Demokratikus Koalíció is. Ezzel pedig súlyos gátja a kormányváltásnak”

– írta Donáth Anna egy friss véleménycikkében, ezzel gyakorlatilag hadat üzenve a DK-nak.

A Momentum politikusa úgy fogalmaz az ATV.hu beszámolója szerint, hogy Gyurcsány Ferenc hazudott a választóknak, államcsőd szélére juttatta az országot, és sosem követte meg ezért a társadalmat, de Dobrev Klára is kerüli a felelősségvállalást.

Donáth Anna szerint az igazság kultúrája jelenti a kormányzóképesség alapját. Hiszen „az elmúlt közel két évtized tapasztalata egyre biztosan megtanította a választókat: a politikusok hazudnak. Hazudnak reggel, éjjel meg este is. Nemcsak azt tanulták meg a választók, hogy a politikusok pártfüggetlenül hazudnak, de azt is, hogy a hazugság a politika alapvető természete” – fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy ezért nincs hitele a változásnak.

„Ezért bizton állítom: csak az igazságra épülő politikai kultúra lehet a fundamentuma annak a kormányzó erőnek, amely ezt a hatalmat valaha eséllyel leválthatja”

– szögezte le. Donáth Anna szerint a Fidesz a kezdetektől fogva illúziókkal áltatja a választókat arról, hogy „Magyarország Európa legboldogabb országa, hogy kanyarban előzzük a hanyatló Nyugatot, hogy minket irigyel egész Európa, hogy a világ legjobb családtámogatási rendszerének köszönhetően gyarapszik a magyar”.

„Ezek mind hazugságok, csúsztatások vagy ellenőrizhetetlen és ostoba nagyotmondások. Nem viszik előre az országot, hamis illúziókba, önbecsapásba ringatják a magyarokat”

– írta a Momentum politikusa, aki ezután tért rá a tárgyra: a Demokratikus Koalícióra. Donát Anna szerint ugyanis „hasonló politikai kultúrát képvisel az ellenzék önmagát megkerülhetetlennek mondó pártja, a Demokratikus Koalíció is". Ezzel pedig – öndefiníciójával ellentétben – nem feltétele, hanem súlyos gátja a kormányváltásnak – szögezte le.

„Amikor ez a párt plakátkampányával azt ígéri, hogy EP-listavezetőjük kormányra kerülve „emelné a béreket”, az ugyanolyan hazugság, mint amiket a kormányoldaltól hallunk naponta. A versenyszféra béreit nem az állam emeli meg” – hívta fel a figyelmet a politikus, aki szerint az állam dolga, hogy felelős gazdaságpolitikával olyan körülményeket teremtsen, ahol a cégek képesek és hajlandók jó fizetést adni dolgozóiknak.

„Mi értelme van átverni a szavazókat hazug ígéretekkel? Miért vezetik félre az embereket az állam és a gazdaság működéséről, amikor épp az lenne a cél, hogy a szavazók jobban értsék ezeket?”

– tette fel a kérdést Donáth Anna. Az igazság kultúrájának része az is, hogy nemcsak az országról és a megoldási lehetőségekről, hanem saját magunkról is igazat mondunk. Mindig. Akkor is, ha egy elnökségi tagról van szó. Különösképpen olyan súlyos kérdésben, mint hogy van-e érdekeltsége offshore-vállalkozásban – folytatta tovább a politikus.

„De az igazság kultúrájából következik az is, hogy nem hazudjuk azt, hogy húszezer aktivistával szántjuk fel a vidéket. Hiszen pontosan tudjuk, hogy a Fideszen kívül egyetlen párt sem tud ma Magyarországon ennyi aktivistát mozgósítani” – vélekedett Donát Anna, hozzátéve, hogy ők Momentumban megelégszenek a ténnyel, hogy több mint ezer tagot és aktivistát megmozgatva települések százain tájékoztatják az ősz folyamán az embereket arról, hogy a Fidesz a felelős az egyre mélyülő válságért. Épp elég komoly eredmény ez a NER 13. évében: megszólítani polgártársainkat, akiket eddig csak a propagandával bolondítottak – vélekedett.

„Nem terjesztünk nyilvánvalóan alaptalan támogatottsági adatokat magunkról, ahogy a DK teszi azt saját házi közvélemény-kutatójára hivatkozva, mert az félrevezeti az ellenzéki szavazókat. A DK-nak is, a Momentumnak is szembe kell néznie a valós számadatokkal: hiába nőttek az elmúlt másfél évben, a szükségestől még messze vannak. Felesleges nagyobbnak láttatni magunkat, a választásokon úgyis megmutatkozik a valóság” – írta a Momentum elnökségi tagja.

Kezeljük felnőttként a választókat, legyünk őszinték, és mondjunk igazat. Ez az igazság kultúrájának első pillére.

Mi van akkor, ha valaki Magyarország miniszterelnökeként tudatosan, előre megfontoltan hazudik egy teljes országnak hatalma megtartása érdekében? – tette fel a kérdést a politikus, majd így folytatta: majd a megnyert választások után kiderül, hogy nagy a baj, és megszorítást megszorítás követ, hogy a csőd elkerülhető legyen.

Donáth Anna szerint az elmúlt közel 20 évben kétszer is megtörtént ez Magyarországon. Két miniszterelnök is csúnyán átverte a magyar embereket: válságba vitték az országot, miközben végig hazudtak a valós helyzetről a választóknak. Populista nagyotmondásokból felépített gazdaságpolitika. Hazudozás az ország valós és elhibázott gazdasági állapotairól. A választók átverése a hatalomban maradás érdekében. További megalapozatlan ígérgetések. Kísérteties párhuzam látszik az ország 15 évvel ezelőtti és mostani politikai vezetése között.

„Az ilyen hazugságot ritkán bocsátják meg a szavazók. Mit tehet a politikai szélhámos? Két megoldás is kínálkozik. Az egyik, ha százmilliárdokat tékozolnak el arra, hogy az államhatalmi propagandagépezettel megválasztható politikai vezetőt faragjanak a simlis politikusból. Ezt csinálják a jelenlegi miniszterelnökkel” – írta.

A politikus szerint másik fontos szempont a felelősségvállalás lenne. Ez tűnik a könnyebb útnak, de van, akinek mégis nehezére esik. Márpedig ma Magyarországon esélye sincs valakinek kormányváltó többséget kovácsolnia anélkül, hogy vállalná a felelősséget a saját korábbi tetteiért.

„Ezért akadálya a Demokratikus Koalíció politikai kultúrája a kormányváltásnak. Hatalomgyakorlási elveikbe ugyanis a felelősségvállalás és a hibák elismerése egész egyszerűen nem fér bele. Ebben is nagyon hasonlít az övék a Fidesz politikai kultúrájára, amelynek keretében tévedéseiket tagadják, a kritikára pedig erőből reagálnak. Meghosszabbítják Bicskéig”

– szögezte le. Donáth Anna szerint ez az egyik legfontosabb oka annak is, hogy a DK a legelutasítottabb párt az ellenzéki szavazók körében: 

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke soha nem ismerte el felelősségét a magyar gazdaság csődközeli helyzetbe sodrásáért. Hazudott a választóknak, államcsőd szélére juttatta az országot, és sosem követte meg ezért a társadalmat.

Nemrég azt nyilatkozta, hogy a 2008-as válságot „a világ okozta”, ő pedig megoldotta.

Egyetlen szót nem mondott arról, mekkora felelősség terheli őt személy szerint azért, hogy totálisan elhibázott gazdaságpolitikája miatt a világválság térdre rogyasztotta az ország gazdaságát. Amit korántsem ő oldott meg, hiszen a válság mélypontján lemondott, és válságkezelő kormányra bízta a nehezét – fogalmazott Donáth Anna.

Mint írja: a DK elnöke nincs egyedül pártjában a felelősségvállalás kerülésével. Pár hete Dobrev Klára a sokadik világos interjúkérdésre sem volt hajlandó kimondani: tévedtek, amikor 2017-ben nem támogatták Botka László „Fizessenek a gazdagok!” néven elhíresült kampányát. Hiszen a DK nemrég bejelentett szociáldemokrata programjának ez az egyik vezérfonala. Vajon miért nem hajlandó akkor e párt egyik vezetője mellébeszélés nélkül elismerni, hogy tévedtek? S ma már másképp gondolják. Miért kell a tévedhetetlenség látszatát kelteni, és kerülni saját szavaikért és tetteikért a felelősséget?

Végül hozzátette: az igazság kultúrájának harmadik alappillére, hogy elfogadjuk: nincs mindig igazunk, és a konstruktív viták nem hátráltatnak, hanem előre visznek. Ez a demokrácia titkos fegyvere, szuperereje. Ami kívülről sokszor káosznak, véget nem érő alkudozásnak, nehézkes döntéshozatalnak tűnik, az biztosítja az innovációt, a többség és a kisebbségek által egyaránt elfogadható megoldásokat, valamint a szélsőségektől való védelmet.

Ha egy párt politikai kultúrájának nem szerves része a belső demokrácia, a konstruktív vita, az egyéni vélemények ütköztetése, az a párt a hatalomba kerülve sem fogja tűrni ezeket. Ha a párt vezetője alapítása óta leválthatatlan, ha szavai megkérdőjelezhetetlenek a párton belül, akkor kormányon sem várható tőle, hogy helyreállítsa a súlyosan sérült demokráciát Magyarországon. Márpedig az a párt, amelytől nem várható, hogy a jelenlegitől eltérő stílusban használja a kezébe került hatalmat, soha nem fogja megkapni a bizalmat az ellenzéki szavazótábor többségétől.

A DK a Telexnek reagált Donáth Anna véleménycikkére:

„Régóta mondjuk: a nagyobb támogatottság nagyobb felelősséget is jelent. Ezt magunkra, a legerősebb ellenzéki pártra is érvényesnek tekintjük. Ez a felelősség pedig azt is tartalmazza, hogy sok sikert kívánunk Donáth Annának és a Momentumnak a jövő évi választásokra.”

(Kiemelt kép: Donáth Annával, a Momentum Mozgalom elnökével készült interjú 2021. December 7-én. Fotó: Adrián Zoltán)

 

2024. június 27., 15:49

A napraforgónak és kukoricának jól jött az elmúlt egy hét csapadékos időjárása, de a még aratásra váró búzának és repcének nem - írta csütörtöki agrometeorológiai elemzésében a HungaroMet Zrt.