Teljes tisztújítást tart a Jobbik, de Gyöngyösi Márton nem mond le

Teljes tisztújítást ír ki a Jobbik-Konzervatívok a vasárnapi választások eredményét értékelve – közölte a párt hétfő délben.

2024. június 10., 15:32

Szerző:

A tájékoztatás szerint a Jobbik elnöksége az európai parlamenti (EP-) és az önkormányzati választás eredményeit értékelve hétfőn arról döntött, a lehető legkorábbi időpontra kiírja a tisztújítást, „hogy a tagok olyan vezetőket választhassanak, akik segíthetik a párt újjáéledését és sikeressé tételét".


A Jobbik egyszázalékos eredményt ért el a vasárnapi európai parlamenti választáson, így nem nyert mandátumot a brüsszeli testületben. Gyöngyösi Márton pártelnök, a Jobbik eddigi EP-képviselője az MTI kérdésére az éjszaka azt közölte: ismét versenybe száll a pozícióért a közelgő választáson.


Az MTI a Jobbik vezetésének több tagjától úgy értesült hétfőn: június utolsó hétvégéjén tarthatják meg a tisztújítást.

Gyöngyösi Márton mégsem mond le

A pártelnök tavaly márciusban a Magyar Hangnak adott interjújában közölte, hogy abban az esetben lemond a pártelnökségről, ha a Jobbiknak nem sikerül az európai parlamenti választáson képviselőt juttatnia Brüsszelbe. Mivel az ellenzéki pártnak ez nem sikerült, és mindössze a szavazatok egy százalékát szerezték meg a választáson, a 24.hu megkérdezte a lemondásról Gyöngyösit, aki azt mondta:

„Megváltoztak a körülmények.”

Olyan folyamatok indultak be, amelyekkel nem lehetett számolni. De – tette hozzá – június végén úgy is tisztújítás lesz, és a párt rendezni tudja majd a sorait.

„A párt akkor el fogja dönteni, hogy kellek-e vagy nem”

– mondta.

A lap kérdésére Gyöngyösi Márton elmondta, várhatóan több riválisa is lesz a párt elnöki posztjáért vívott küzdelemben. Az EP-választáson elért egy százalékos eredményről szólva a pártelnök azt mondta, csalódás az eredmény, még akkor is, hogy ha az induló pártok középmezőnyében végeztek. 2019-ben a párt 220 ezer szavazatot kapott, ami csaknem ötször annyi, mint a vasárnapi voksoláson.

(Kiemelt képünk: Gyöngyösi Márton. Fotó: Gyöngyösi Márton Facebook oldala)

14:34

Lázár János építési és közlekedési miniszternek elege lett a városában zajló ellenzéki „dínomdánomból”, szerinte az emberek adóját okosabban kellene felhasználni. Ezért javasolni fogja, hogy vessenek ki a városra egy helyi iparűzési adót.