EP-választás: jelentősen megerősödött szélsőjobb Európában

A szélsőjobbos erők ugyan megerősödtek a tegnapi európai parlamenti választáson, ugyanakkor a Néppárt lett a voksolás legnagyobb nyertese.

2024. június 10., 11:24

Szerző:

Jelentősen előretört több tagállamban is a szuverenista, euroszkeptikus-radikális jobboldal, ez derült ki a tegnapi európai parlamenti választás eredményeiből – írja a 444. A lap szerint Franciaországban, Németországban, Ausztriában volt ez a leglátványosabb, de az előző EP-választáshoz képest Olaszországban, Hollandiában is ez a forgatókönyv érvényesült.

Az Európai Uniót köztudomásúlag a német–francia tengely működteti, akkor is, ha mostanában a két nagyhatalom vezetője nehezen találja egymással a hangot. Ezért is súlyos válságtünet, hogy a két domináns országban egyszerre tört előre a radikális jobboldal – méghozzá súlyosabb, mint amit a számok önmagukban mutatnak.

A német AfD országosan 16 százalékot kapott (a volt NDK-ban most már szokás szerint végeztek az élen), Franciaországban pedig Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Tömörülés nyert fölényesen, 32 százalékkal, de mellettük még van öt százaléka Éric Zemmour alakulatának is.

Igaz, a francia és a német radikáljobbos párt éppen az elmúlt hetekben szakított egymással. Más stratégiát követnek: Le Penék a kormányzóképes imázsra gyúrnak, míg az AfD-n belül gyürkőzik egymással a súlyosabban és az óvatosabban szélsőjobboldali tagozat.

Az óvatos eltolódás a 444 elemzése szerint európai szinten is látszik. A két markánsan jobboldali európai pártcsalád közül az ID úgy is növelte a súlyát az EP-ben nyolc mandátummal, hogy a választás előtt kipöckölték maguk közül a már túl náciszimpatizánsnak érzett AfD-t. Ez mindenekelőtt Le Penék remek eredményének köszönhető, de az Ausztriában győztes Szabadságpárt is fajsúlyos szereplővé vált. A másik, mérsékeltebben jobbos európai frakciónak, az ECR-nek is több képviselője lesz, mint idáig volt. Ha a Fidesz tervei teljesülnek, hamarosan ők is ide csatlakozhatnak, megtoldva a maguk 11 képviselőjével a létszámot.

A jobboldali előretörés EP-szinten mégsem jelent földindulást. Valamivel nagyobbak lesznek a képviselőcsoportok, amelyek azonban továbbra sem igazán képesek megteremteni a régóta vágyott egységet, és bár egyes tagjaik szeretnének komolyabban részt venni az európai döntéshozatalban, összességében továbbra is oldalról nézhetik a fő folyamatokat.

Mint azt korábban megírtuk, nem a szélsőjobb, hanem az Európai Néppárt nőtt a legnagyobbat az EP-választáson az Európai Parlamentben. Az EPP 13 mandátummal szerzett többet, mint 2019-ben. A helyzetet annyiban bonyolítja a szélsőjobb megosztottsága, hogy hiába nem nőtt nagyot a két jobboldali frakció, a frakció nélküli képviselők száma jóval nagyobb lett, miután az AfD-t kizárták az Európai Konzervatívok és Reformisták frakciójából, és várhatóan új pártcsaládot próbálnak majd alakítani.

(Kiemelt képünkön Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés vezetője. Forrás: JULIEN DE ROSA / AFP)