Számháborúba keveredett Gulyás Gergely és Karácsony Gergely, nem jön ki a matek

És közben a Facebookon üzengetnek egymásnak.

2021. július 14., 22:43

Szerző:

Nemigazán érti Karácsony Gergely, amit szerdán írt Gulyás Gergely a Facebookon. A Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban amúgy álhír terjesztéssel vádolta meg a főpolgármestert, amiért Karácsony Gergely azt írta, nem nyújt magas védettséget a kínai vakcina a hatvan év felettieknél. A két politikus a közösségi médiában „üzenget” egymásnak. 

„Nem értem Gulyás Gergelynek az antitestvizsgálatokkal kapcsolatos nyilatkozatát” – írta Karácsony Gergely a Facebookon. A főpolgármester arra reagált, hogy a kancelláriaminiszter álhír terjesztésével vádolta meg őt, amiért azt állította, hogy a kínai Sinopharm vakcinával oltott 60 év felettiek 24 százalékánál nem alakul ki antitestes védelem a koronavírussal szemben. Karácsony Gergely a Főváros által elvégzett, nem reprezentatív vizsgálat adataira hivatkozott.

Gulyás Gergely viszont a Semmelweis Egyetem, szintén nem reprezentatív vizsgálatára hivatkozva állított mást, ennek az ellenkezőjét, mégpedig azt, hogy a Sinopharm vakcinával oltottak 88 százalékánál alakul ki antitestes védelem. Karácsony Gergely a posztjához csatolt képen ugyanakkor arról tájékoztat, hogy az egyetemi vizsgálat eredményei alapján a kínai vakcinával oltottak 18 százaléknak nincs védettsége. 

A matek azonban nem jön ki, mégpedig azért, mert valószínűleg nem ugyanarra az adatra hivatkoznak. Karácsony Gergely kifejezetten a 60 év felettiekről szóló adatra hivatkozik, Gulyás Gergely azonban nem tudni, mire. A Magyar Távirati Iroda (MTI) szó szerint így ad hírt a miniszter válaszáról: „Gulyás Gergely a Semmelweis Egyetem kutatására hivatkozik, mely szerint a beoltott emberek 88 százalékánál jött létre védettség a koronavírussal szemben”, vagyis ezek alapján Gulyás Gergely az összes beoltottról beszélt.

Korábban a Videotonnál tartottak tömeges antitest vizsgálatot, a kínai oltás ezen sem szerepelt túl jó: a hatvan év felettiek harmadánál nem alakult ki védettség. A kínai Sinopharm vakcinája a nemzetközi tapasztalatok alapján a 60 év felettiek esetében kevésbé hatékony, ezért ebben a korcsoportban a WHO sem ajánlja a használatát. A kormány egyébként május végére ígért egy átfogó, minden vakcina típusra kiterjedő, reprezentatív vizsgálatot, ezeket azonban még mindig nem hozták nyilvánosságra. 

 

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely. Fotó: Facebook)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.