168 Óra: Valószínűleg kell a harmadik Sinopharm-oltás

A 168 Óra hetilap legújabb száma a kínai Sinopharm-oltás körüli anomáliákat mutatja be. Nemzetközi kutatások és hazai adatok is azt bizonyítják, hogy a hetvenévesnél idősebbeknél a Sinopharm-oltás sokak számára nem biztosít megfelelő védettséget.

2021. június 11., 08:32

Szerző:

Nemzetközi kutatások és hazai adatok is bizonyítják, hogy a hetvenévesnél idősebbeknél a Sinopharm-oltás sokak számára nem biztosít megfelelő védettséget, miközben a Debrecenben tervezett oltóanyaggyárban éppen a kínai vakcina előállítására készülnek.

A lap megkérdezte Sarkadi Balázs akadémikust, aki megerősítette, hogy a 70 pluszos korosztályban a beoltottak felénél nem alakul ki megfelelő ellenanyag-termelés.

„Ezért államilag finanszírozott kutatásra és alighanem új oltásra van szükség” – vélekedik az akadémikus.

„Ma már több mint négyszázötven olyan vizsgálat eredményeivel rendelkezünk, amelyeket Sinopharm-vakcinával kétszer is beoltott idős emberek vérmintáin végeztek el. Egyértelmű, hogy a hatvanévesnél fiatalabbak kilencven százalékánál megjelenik a védő antitest, ám hetven éven felül ez már csak ötven százalék esetében történik meg” – nyilatkozta a 168 Órának a Semmelweis Egyetem tanára, aki azt szorgalmazza, hogy ingyenesen és széles körben vizsgálják a szervezetben kialakuló ellenanyagszintet.

Magyarországon már három és fél ezer tagja van a „Sinopharm-vakcinával oltottak negatív laboratóriumi eredményekkel” elnevezésű Facebook-csoportnak. A tagok több mint százhetven laboreredményt küldtek el Orbán Viktornak és Müller Cecíliának, ingyenes szerológiai teszteket és harmadik oltást kérve, lehetőleg Pfizer–BioNTech-vakcinával. Választ a Nemzeti Népegészségügyi Központtól kaptak, amely szerint a jelenlegi tudományos evidenciák nem teszik szükségessé harmadik oltás beadását.

Bár a hivatalos álláspont szerint a negatív szerológiai teszt eredménye nem jelenti azt, hogy nem védett az érintett. Viszont Sarkadi akadémikus határozottan cáfolta ezt az érvelést. Azt mondta, a Sinopharm kínai gyártója maga jelezte a Lancet című szaklapban, hogy az oltóanyag-beadás után nem lehetett T-sejtes immunválaszt mérni. A kínai vakcina rosszul szerepelt abban a szakemberek körében elutasítással fogadott adatsorban is, melyet Gulyás Gergely június 3-án, a kormányinfón ismertetett. A miniszter azt mondta, hogy nyolcszáznyolcvannégyezer embert Sinopharmmal immunizáltak, közülük kétszázhatan ezután vesztették életüket Covid-fertőzésben. Arányaiban tehát majdnem másfélszeres lenne a kínai oltóanyaggal immunizáltak között a halálozás, mint a Pfizer esetében.

Ugyanakkor súlyosan szakmaiatlannak nevezte ezt az adatsort Ócsai Lajos főorvos a lap kérdésére. Ócsai Lajos 2005 és 2015 között vezette ÁNTSZ Járványügyi Főosztályát. „Bármi is volt az adatközlő politikai célja, a számsor csak egy hatást válthat ki: rombolja az oltások iránti bizalmat. Ahhoz, hogy a közlésnek tudományos értelemben bármi értelme legyen, tudni kellene az elhunytak életkorát, ismerni kellene egészségi állapotukat, és figyelembe kellene venni, hogy a fertőzés hány nappal követte a második oltást” – fejtette ki Ócsai Lajos főorvos a 168 Óra legfrissebb számában.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Varga György)

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.
Scherer Péter – sokak számára Pepe – veszettül népszerű színész, nemrég kapott Karinthy-gyűrűt. Helyettünk kétbalkezes lúzer, ügyefogyott balek. Szeretünk ezen nevetni. És szeretjük azt is, hogy temérdek csetlés-botlás után gyakran kikecmereg a csávából, ami nekünk közel sem biztos, hogy sikerül.