Ajánló lapunk január 28-i számából

Nemrég debütált a Netflixen Mundruczó Kornél új filmje, a Pieces of a Woman. Az SZFE modellváltásáról és a film egyik szereplőjének zaklatási botrányáról is kérdeztük a rendezőt.

Szerző:

Mutánsok évadja

Magyarországra is megérkezett a COVID–19-járvány vírusának B.1.1.7. jelű mutánstörzse, amely a német vizsgálatok szerint 56 százalékkal gyorsabban fertőz – így sokkal több ember életét fenyegeti –, mint a korábban elterjedt domináns változat. A brit mutánsként emlegetett kórokozó a múlt év végén elsősorban az Egyesült Királyságban terjedt el, de ma már a világ 60 országában jelen van, az Európai Unió több államában újabb korlátozásokkal próbálnak védekezni ellene. Belgiumban március 1-jéig megtiltottak minden olyan utazást, amelyet nem igazol halaszthatatlan indok. Portugália felfüggesztette az Egyesült Királyságból érkező repülőjáratokat, Hollandia a Dél-Amerikából és a Dél-afrikai Köztársaságból érkező forgalmat is leállította. Szigorítottak a franciák és a finnek is.

 

A Szputnyik célba juttatása

Múlt szerdán még az orosz vakcinagyártók gépsorai mellett vizsgálódtak az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) ellenőrei, amikor az Origo honlap hírül adta: a hatóság engedélyezte a Szputnyik V oltóanyag behozatalát. Az OGYÉI honlapján erről csak másnap jelent meg közlemény, majd pénteken megtörtént, amit a politikusok jelzései már a szakhatóság bejelentése előtt valószínűsítettek. Szijjártó Péter külügyminiszter egyezményt írt alá az orosz diplomácia irányítójával, Szergej Lavrovval az oltóanyag behozataláról. Lapzártakor derült ki: a készítmény veszélyes lehet a krónikus betegségekben szenvedőkre.

 

Putyini naplemente

Vírusinvázió, gazdasági zuhanás, ukrán beavatkozás, sikertelen világhatalmi ambíciók, kétbalkezes merényletkísérletek, mindent átható csúcskorrupció. Húsz év után a volt KGB-ügynök, Vlagyimir Putyin rendszere láthatóan mélypontra zuhan. Sokan a főnök távozásáról, mások titokzatos betegségéről beszélnek, miközben elnökségének időbeli kereteit alkotmányos úton 2036-ig meghosszabbította. A pandémia a rendszer ingatagságát jól láthatóan felerősítette. Az idegméreggel támadott Alekszej Navalnij „moszkvai bejövetele”, a „palotajáró videó” online sikere az aluszékony orosz közvéleményt is megrendítette. És ráadásul nyakunkon a csúcsvakcina, a Szputnyik, amelyből Magyarország egymillió, két körben beadható adagot rendelt. Milyen megfontolásból? Sz. Bíró Zoltán történésszel, az orosz politika követőjével beszélgettünk.

 

Több vakcinát akar Európa

A koronavírus elleni oltóanyag-ellátás javítását sürgették, valamint a járványügyi intézkedések összehangolásáról vitáztak – jelentősebb kézzelfogható eredmény nélkül – az Európai Unió tagállamainak állam- és kormányfői idei első videokonferenciájukon.

 

Amíg ereje engedi, Auschwitzról beszélnie kell – Fahidi Éva tanúsága

Tanúja azoknak a borzalmaknak, amelyeket csak kevesen éltek túl. Élete a haláltábor kapujában azon múlott, hogy Josef Mengele, a halál náci angyala, a birkenaui rámpán 18 évesen a „túlélő” oldalra állította. Kilenc hónapig az allendorfi hadüzemben végzett kényszermunkát, és a buchenwaldi táborba is fogva tartották. A családjából egyedül ő maradt életben, negyvenkilenc rokonát a krematóriumok nyelték el. Öt évtizedig magába zárta minden fájdalmát, nem beszélt a múltról. A 96 éves Fahidi Éva imádja az életet, és rendkívül aktív: kortárs szemtanúként különböző rendezvényeken vesz részt, rendszeresen felemeli hangját a rasszizmus, az antiszemitizmus ellen. Küldetésének tekinti, hogy a fiatal generáció megőrizze emlékezetében a holokausztot, és aktívan küzdjön a rasszizmus minden formája ellen. Auschwitz felszabadulásának évfordulóján beszélgettünk.

 

A Wichmann-nal együtt omlik össze az önkormányzatiság

A Wichmann-kocsma története tökéletesen demonstrálja, mennyit ér egy önkormányzat véleménye, illetve maga az önkormányzatiság Magyarországon. Bár úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult krízishelyzet és az állami elvonások jelentik a legnagyobb csapást az önkormányzatok számára, valójában ez csak egy régóta elindult folyamat újabb, ám rendkívül kellemetlen eleme.

 

Minimálbér, minimális emeléssel

Amióta az Orbán-kormány megszüntette az Érdekegyeztető Tanácsot, csupán formalitás, mit gondolnak a munka világának szereplői arról, hogy mekkora legyen a minimálbér összege. A kormány ugyanis azt nem szokta figyelembe venni, hogy a munkavállalók és a munkaadók mit javasolnak – hatalmi szóval dönt. Ebben pedig a munkaadók és a kisebb szakszervezeti szövetségek is partnerek szoktak lenni. A tárgyalások végén maguk is a kormányzati elképzelések mellett teszik le a voksot.

 

Iránytű nélkül

Amerikában egyszerű elnökváltásnál többnek mondható hatalomváltás zajlik, és az Egyesült Államok a korábbi külpolitikai hagyományokat felélesztve tér vissza a nemzetközi porondra. Eközben Kína világméretű gazdasági nyomulását – amely a távol-keleti tengereken katonastratégiai térhódítással is párosul – a pandémia sem tudta lassítani, sőt, a jelek szerint még gyorsította is. Az Európai Uniótól a britek kiválása után, a német–francia összhang jegyében, az eddiginél egységesebb nemzetközi fellépésre lehet számítani. Oroszországnak is döntenie kellene, kiket tekint partnernek és kiket vetélytársnak a globális sakktáblán. Valamiféle új stratégiának azonban még semmi jele Moszkvában.

 

Navalnij kiengedte az orosz szellemet a palackból

A Putyin-rezsim az eddigi legnagyobb kihívásával néz szembe, és ebben nagy szerepe van Alekszej Navalnijnak és alapítványának. Az Egyesült Oroszország Párt népszerűsége mélypontra került, az oroszok pedig már jobban érzik a bőrükön a gazdasági visszaesést, mint a fagyos időjárást, Jakutszkban még mínusz 50 fokban is sokan vonultak az utcára.

 

Hírhedt börtönben tartják Navalnijt

Az ellenzéki politikust abba a moszkvai börtönbe dugták, ahova általában a kegyvesztett politikusokat, oligarchákat, azaz Putyin ellenségeit zárják. Ott raboskodott Mihail Hodorkovszkij is, Szergej Magnyickij pedig ott halt meg.

 

A rejtekhely, ahonnan a halál árad

Onkalo nem templom, gát vagy felhőkarcoló. Onkalóban nincs semmi magasztos vagy művészi. Onkalóból csak a halál árad. Mégis ez az eddigi egyelten emberi alkotás, amely százezer év múlva is tanúskodni fog rólunk.

 

Tech gigászok a célkeresztben

Adottak-e a földi élet feltételei globális internetes keresőmotor hiányában? A kérdésre most „ausztrál kutatók” keresik a választ. Az internet nagyágyúi azonban nem csupán késhegyig menő üzleti viták főszereplői, hanem a politikai erőtérbe is belesodródtak.

 

Drónok harca

A dróntörvényként emlegetett módosítás rendkívüli szigora és bonyolultsága nagy ribilliót okozott a drónosok és a modellezők körében, pedig a többszintű hazai szabályozást eddig sem lehetett áttekinthetőnek, vagy felhasználóbarátnak nevezni. Egyelőre úgy tűnik, a kormány egyetlen szempontja a számára kellemetlen kukkolás megakadályozása, miközben egy sportág, egy szakma, és több szabadidős hobbi veszhet oda.

 

Tokióban nincs B terv

A japánok többsége is azt szeretné, hogy a járvány miatt tavaly elhalasztott olimpiát az idén se rendezzék meg. A tokiói kormány azonban egyelőre eltökélt, és arra készül, hogy megrendezik az eseményt. A magyar sportolók is bizonytalanságban élnek, de úgy számolnak: ha lesz olimpia, akkor tizenhárom érmet szerezhetnek.

 

Tízezer papírkönyv

A hazai kortárs gyermekirodalom egyik legtermékenyebb és legkeresettebb szerzője, díjnyertes meseíró, mindemellett négygyerekes anyuka, világjáró és könyvgyűjtő. Berg Judit legismertebb hőse, Rumini, a kisegér, épp a kínai piacot hódítja meg. Mesékről, hullámokról, illusztrációkról és a készülő felnőttregényéről beszélgettünk.

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.
Scherer Péter – sokak számára Pepe – veszettül népszerű színész, nemrég kapott Karinthy-gyűrűt. Helyettünk kétbalkezes lúzer, ügyefogyott balek. Szeretünk ezen nevetni. És szeretjük azt is, hogy temérdek csetlés-botlás után gyakran kikecmereg a csávából, ami nekünk közel sem biztos, hogy sikerül.