Már tudjuk, mesterséges-e a koronavírus

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

2021. április 22., 15:00

Szerző:

Barát József interjújában a biológus elmondja: a politika ügyesen használja fel a tudósok kijelentéseit, és alakítja a járványhelyzetben is arrafelé, ami az adott politikusnak vagy híveinek a legjobban tetszik. Így terjedhetett el az az álhír is, hogy egy kínai laborban tenyésztették ki a vírust. 

„Ám a tudományos gondolkodásmód úgy működik, hogy ha a kutatók azt mondják, hogy valami nem zárható ki, bár nagyon kicsi rá az esély, annak az a jelentése, hogy az igazságot másutt kell keresni. Ám komoly kutató nem szívesen mondja ki azt a szót: lehetetlen. Így az akadémiai szempontból megfelelő állítást könnyen fel lehet használni politikai célra. Azt halljuk: lám, a tudósok is azt mondták, hogy nem zárható ki, akkor jogos feltételezni, hogy ez történhetett. Ami viszont hamis következtetés” – mondja a kutató az interjúban.

 
Fotó: 168.hu | Dudás Szabolcs
 

Kemenesi Gábor szerint lehetséges ugyan mesterségesen is ilyen vírust létrehozni, de annak megvannak a nyomai, így hamar lelepleződik.

„Az új koronavírusról pedig már kiderült, hogy természetes eredetű”

– tette hozzá. „A mérleg itt is elképesztően nagy súllyal a természetes eredet felé billen, mert látjuk, hogy a természetben évtizedek óta cirkulálnak a vírus evolúciós ősei. Megtaláltuk a nyomait, látjuk a vírustörzs lépegetését. Persze vannak még hiányzó láncszemek, amelyek elmondhatnák a pontos eseménysort” – részletezte a biológus, hogy hol tart a vírus eredetének feltérképezése.

Kemenesi Gábor szerint több lehetséges útvonalon is jöhetett a járvány, de az biztos: nagy bajnak tarja, hogy az emberiség benyomul a vadállatok élőhelyére, és ezzel magára húzza azokat a kórokozókat, amelyekhez ők már alkalmazkodtak, mi viszont nem. „Ezzel újabb és újabb világjárványokat kockáztatunk” – mondta a víruskutató a 168 Óra e heti számába olvasható interjúban.

 

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.
Scherer Péter – sokak számára Pepe – veszettül népszerű színész, nemrég kapott Karinthy-gyűrűt. Helyettünk kétbalkezes lúzer, ügyefogyott balek. Szeretünk ezen nevetni. És szeretjük azt is, hogy temérdek csetlés-botlás után gyakran kikecmereg a csávából, ami nekünk közel sem biztos, hogy sikerül.