Rossz hírt kaptak a nyugdíjas nők

A nyugdíjas korosztályban élesen elválik a nők és a férfiak havi járandóságának összege, és ez nem is fog változni.

2024. március 9., 13:30

Szerző:

Mivel a férfiak rendszerint tovább dolgoznak és az aktív éveik alatt többet keresnek, nyugdíjas éveikben is magasabb összegre számíthatnak, mint a nők. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy tavaly a KSH adatai alapján itthon a férfiak átlag nyugdíja 228 ezer forint volt, míg a nőké csupán 197 ezer – írta a növekedés.hu. Azt is kiemelik, hogy több mint 101 ezer férfi kapott 350 ezer forintnál nagyobb nyugdíjat, míg a nőknél ez a mutató a 75 ezret sem érte el.

A jelenség nemcsak hazánkban jellemző, globálisan is jól ismert. Amikor pár éve az OECD készített a témában egy tanulmányt az derült ki, hogy a férfiak és a nők átlagos nyugdíja között a különbség Németországban, Luxemburgban és Hollandiában meghaladja a 40 százalékot. Dánia, Észtország és a Szlovákia ezen a téren sokkal jobban áll, de még ezekben az államokban is közel 10 százalékos különbségről beszélhetünk – olvasható a cikkben.

Magyarország helyezése ezen a ranglistán viszonylag jó: az OECD átlagnál alacsonyabb a hazai differencia, amely a mérés idején valamivel 10 százalék felett mozgott.

A tanulmányok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a fejlett országokban még sokáig megmaradhat a nemek közti komoly különbség.

A Financial Times nemrég arról számolt be, hogy egy jelentés alapján az Egyesült Királyságban a nők nyugdíja az elkövetkező két évtizedben csak kis mértékben fog a férfiakéhoz közelíteni. Kormányzati intézkedések nélkül pedig a különbség generációkig fennmarad. Természetes úton a különbségek csak akkor szüntethetők meg, ha csökken azaz idő, amit a nők a munka világán kívül töltenek.

Magyarországon a nők szülés után 2 évig kapnak egyénileg meghatározott havi összeget GYED formájában. A gyermek 3. születésnapjáig GYES-t utal az állam, de ennek össze ma már elenyésző, 26 650 Ft. A GYES-ből egyébként vonnak nyugdíjjárulékot, így ez az időtartam is nyugdíjra jogosító szolgálati idő.

Ahhoz, hogy a nők hamarabb visszatérjenek a munkába, olyan lehetőségekre lenne szükség, mint a részmunkaidő kismamák számára. 

Emellett olyan rendszer bevezetését javasolják a szakemberek, amely azt szorgalmazza, hogy mindkét szülő egyenlően osztozzon a szabadságokon.

A kérdéssel a Világbank blogja is foglalkozik. Úgy látják, az is gondot jelent, hogy a vizsgált 190 ország közül csak 107 országban veszik figyelembe a gyermekgondozással kapcsolatos távolléteket a nyugdíjellátásokban. Azt hangsúlyozzák, hogy szerencsés lenne, ha a nők és a férfiak nyugdíjkorhatára megegyezne. Hazánkban a Nők40 program révén a nőknek lehetőségük van a nyugdíjkorhatár elérése előtt visszavonulni a munka világából, Farkas András nyugdíjszakértő szerint ez is egy olyan módszer, ami éket ver a nyugdíjasok közé.

Jelenleg 190 országból 63-ban alacsonyabb a nők nyugdíjkorhatára, mint a férfiaké. Viszont 2020-ban ez a szám 92 volt. 

(Képünk illusztráció: Mikhail Nilov / Pexels.com)

Órákon belül tetőzhet Budapestnél a Duna, amelynek vízszintje most 830 centiméter a fővárosnál - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.