Éket ver a nyugdíjasok közé a 13. havi nyugdíj

A szakértő elmagyarázta, ezért nem méltányos szerinte a 13. havi nyugdíj. 

2024. március 6., 20:54

Szerző:

A 13. havi nyugdíj csak akkor lehetne méltányos, ha átgondolt szolidaritási újraelosztási elemeket is tartalmazna – véli Farkas András nyugdíjszakértő. 

Februárban minden nyugellátásra jogosult dupla nyugdíjat kapott, hiszen most vehette kézhez a 13. havi nyugdíjat is. Farkas András szerint a 13. havi nyugdíjnak rendkívül pozitív tulajdonsága, hogy ez a plusz egyhavi juttatás éves szinten olyan, mintha 8,3 százalékos éves plusz nyugdíjemelést kapna minden nyugdíjas.„Ez nyilván rendkívül fontos, és az elszegényedési csúszda meredekségét enyhíteni képes jelentős mértékben”– magyarázza Farkas András, aki szerint azért van ezzel baj, nem is kicsi – írja az infostart. 

Iszonyatos különbségek vannak a nyugdíj kifizetésekben

„Az, hogy mindenki a saját nyugdíja összegével megegyező mértékű 13. havi nyugdíjat kap, nem képes a korábban felhalmozódott méltánytalanságokat kezelni, és ez hozzájárul ahhoz, hogy minden évben egyfajta turbófokozatban löki a nyugdíjas társadalom tagjainak a szétszakadását" – mondta a nyugdíjszakértő. 

A nyugdíjguru.hu alapítója szerint éves szinten majdnem ötmillió forint is lehet a juttatások közötti különbség, ezért a 13. havi nyugdíj csak akkor lehetne méltányos, ha átgondolt szolidaritási újraelosztási elemeket is tartalmazna.

Ezt különféle szolidaritási korrekciós mechanizmusokkal próbálják megoldani a legtöbb olyan rendszerben, ahol létezik 13. havi nyugdíj. Példaként Lengyelországot említette, ahol a minimálnyugdíj közelében meghatározott egységes összegben adják a 13., sőt a 14. havi nyugdíjat is.

Farkas András arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyugdíjemelés egységes százalékos mértéke is hasonló hatást vált ki, mert például a hatszázalékos januári nyugdíjemelés egy százezer forintos nyugdíjban részesülőnél hatezer forintot, egy ötszázezer forintos nyugdíjasnak pedig harmincezer forintot jelentett, és szerinte

„Ezek a különbségek önmagukban már nagyon nehezen védhetők, mert csak halmozzák ezt a bizonyos méltánytalanságot a rendszerben"– hangsúlyozza a nyugdíjszakértő. 

Az eltérés különösen szembetűnő szerinte az éves nyugdíjbevételeknél, hiszen egy százezer forintos havi nyugdíjban részesülő embernek éves szinten 1,2 millió forint lesz a nyugdíjjövedelme, és ehhez jön a 13. havi nyugdíj százezer forintja, így összesen 1,3 millió forintot kap majd. Akinek viszont havi ötszázezer forintos a nyugdíja, és ez még nem kivételes összeg, hatmillió forint az éves nyugdíjjövedelme, és ehhez jön ötszázezer forint a 13. havi nyugdíjjal, így felemelkedik a nyugdíj jövedelme 6,5 millió forintra.

„Ha ezt a két számot összevetjük, akkor látszik, hogy a jobb állapotban lévő nyugdíjasok javára nagyon gyorsan torzít a rendszer, pont amiatt, mert a 13. havi nyugdíj összege teljesen megegyezik mindenkinek a saját nyugdíja összegével" – mondta Farkas András nyugdíjszakértő.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.