Mától érkezik a dupla nyugdíj!

A februári ellátással együtt hétfőn utalják az emelt összegű 13. havi nyugdíjat is. 

2024. február 12., 13:38

Szerző:

Hétfőtől érkezik a dupla nyugdíj – jelentette be Vitályos Eszter, a a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára. Vitályos Eszter azt mondta, az év eleji 6 százalékos emelés a 13. havi nyugdíjra is vonatkozik: egy átlagos nyugdíj esetén tehát kétszer 230 ezer forint, összesen 460 ezer forint érkezik. 

Korábban érkezik a nyugdíj 

„A nagy összegű kifizetések miatt a Magyar Posta is a szokottnál korábban, már hétfőn megkezdi a nyugdíjak postai kézbesítését” –mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a kormány Facebook-oldalán közzétett videójában. 

„A kormány tartja az idősek felé tett vállalásait: minden évben garantáljuk az inflációkövető nyugdíjemelést, visszaadtuk a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat, visszaszorítottuk az inflációt és az élelmiszerek drágulását, és mindent megteszünk, hogy megvédjük a rezsicsökkentést, amit Brüsszel és a baloldal el akar törölni. Ezeket a vállalásainkat a mostani nehéz háborús időkben is tartjuk” – fogalmazott Vitályos Eszter.

Ahogy arról írtunk, idén februárban érkezik a 13. havi nyugdíj kifizetése, amire a 2024-es költségvetésben 449 milliárd forintos kiadást irányzott elő a kormány. Az átlagnyugdíj esetében ez 231 ezer forintnyi plusz jövedelem idén. Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában azt mondta, hogy biztosan ki tudja-e fizetni a kormány a 13. havi nyugdíjat egy összegben, úgy, ahogy várják a nyugdíjasok. Erre való tekintettel a Magyar Posta bejelentette, hogy a dupla nyugdíjellátással járó nagy összegű készpénz kifizetések miatt a megszokottnál két nappal korábban, február 12-én kezdik meg a posta a kézbesítést.

850 ezer nyugdíjast érint a postai nyugdíj- kézbesítés

A nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások megközelítőleg 40 százaléka még ma is készpénzben, postai kézbesítéssel történik.


Fontos tudni, hogy a két ellátás összege egyazon utalványon érkezik. Ezen a két tételt külön feltüntetve találják a címzettek. Az állami egyetemes postai szolgáltató arra is felhívta a figyelmet, hogy a postai kézbesítés ütemezetten, a szokásos sorrendben valósul meg és a hónap végéig tart. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ügyfelek felkeresése – a kifizetés korábbi kezdése miatt – korábban, de legkésőbb a nyugdíjkifizetési naptárban meghatározott napon történik meg – írja a 24.hu. Akik átutalással kapják a nyugdíjat, örülhetnek. „Ők ugyanis február 12-én kapják meg a február havi és a 13. havi nyugdíjat is” – zárta közleményét a Magyar Posta.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP)