Figyelem! Változik a postai nyugdíj-kézbesítés februárban

Változást jelentett be a Magyar Posta a februári nyugdíj-kézbesítésről. 

2024. február 5., 13:59

Szerző:

Idén februárban érkezik a 13. havi nyugdíj kifizetése, amire a 2024-es költségvetésben 449 milliárd forintos kiadást irányzott elő a kormány. Az átlagnyugdíj esetében ez 231 ezer forintnyi plusz jövedelem idén. Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában  azt mondta, hogy biztosan ki tudja-e fizetni  a kormány a 13. havi nyugdíjat egy összegben, úgy, ahogy várják a nyugdíjasok.  Erre való tekintettel a Magyar Posta bejelentette, hogy a dupla nyugdíjellátással járó nagy összegű készpénz kifizetések miatt a megszokottnál két nappal korábban, február 12-én kezdik meg a posta a kézbesítést. 

850 ezer nyugdíjast érint a postai nyugdíj- kézbesítés

A nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások megközelítőleg 40 százaléka még ma is készpénzben, postai kézbesítéssel történik. 

Fontos tudni, hogy a két ellátás összege egyazon utalványon érkezik. Ezen a két tételt külön feltüntetve találják a címzettek. Az állami egyetemes postai szolgáltató arra is felhívta a figyelmet, hogy a postai kézbesítés ütemezetten, a szokásos sorrendben valósul meg és a hónap végéig tart. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ügyfelek felkeresése – a kifizetés korábbi kezdése miatt – korábban, de legkésőbb a nyugdíjkifizetési naptárban meghatározott napon történik meg – írja a 24.hu.  Akik átutalással kapják a nyugdíjat,  örülhetnek. „Ők ugyanis február 12-én kapják meg a február havi és a 13. havi nyugdíjat is” – zárta közleményét a Magyar Posta.

Durva sarcot kapnak a magyar nyugdíjasok a készpénzhasználat miatt 

Az OTP február elsejétől a nem saját számlákra történő pénztári készpénzbefizetésekre díjat számít fel. Mértéke a befizetett összeg 0,6 százaléka, de minimum 1 500 forint lesz, lesz egy akciós időszak is, ameddig csak 0,5 százalékot és minimum ezer forintot számolnak fel az ügyfeleknek. Ez leginkább a nyugdíjasokat érintheti nehezen, ugyanis sokan közülük készpénzben fizetik be számláikat és például a közös költséget – írja a Napi.  Ha valaki havonta egy készpénzbefizetést indít a pénzintézetnél, annak éves szinten extra 18 ezer forintot kell fizetnie, havonta átlagosan két alkalmas befizetésnél pedig már 36 ezret számít fel a pénzintézet.

A bankszámlanyitás jelenthetné a megoldást a nyugdíjasok számára 

Az ATM-eken keresztül ingyenes a készpénzbefizetés akár más tulajdonában lévő számlára is. Ekkortól azonban a banki költségeket is fedezni kell, még akkor is, ha nem oda érkezik a jövedelem és nem is használjuk semmire a kártyát. A banki költségek alapvetően nem tűnnek túl nagy összegnek, hiszen külön vonja le a pénzintézet a számlavezetési-, zárlati- vagy épp a kártyadíjat, illetve minden egyéb szolgáltatás extra költségét, éves szinten azonban akár több tízezer forintot is levonhatnak a bankszámlák üzemeltetésére. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi összesítéséből kiderül, hogy egy magyar lakossági ügyfél átlagosan 34 800 forintot költ a bankszámlájára, ilyenkor ezzel a plusz költséggel is számolni kell – írja az Economix. A következő hónapokban ráadásul várhatóan tovább fognak drágulni ezek a termékek is, a tavalyi éves átlagos közel 18 százalékos inflációval ez az összeg közel 41 ezer forintra emelkedhet számításaink szerint.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pesti Hírlap archív)

Tegnap 15:38

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.