Így csökken az alvásigény idősebb korban: normális a hajnal 4 órai ébredés?

Az alvásigényünk a születésünk utáni hetekben eléri a 17 órát, azonban nyugdíjasként a napi 7 óra is bőven elég lehet. Sokan panaszkodnak arra, hogy még napfelkelte előtt felébrednek, erre is van magyarázat.

2024. március 7., 14:24

Szerző:

Az alvásigény változhat az életkor előrehaladtával. Az idősebb emberek gyakran tapasztalhatják, hogy könnyebben felébrednek az éjszaka közepén, és nehezebben tudnak újra elaludni. Idősebb korban gyakori az alvás általános időtartamának rövidülése, és sokan korábban ébrednek fel, mint fiatalabb korukban. Ez is teljesen rendben van a szakértők szerint.

Az alvásigény változik

Az alábbiakban általános iránymutatások találhatók az alvásigényről különböző életkorokban:

  • Újszülöttek (0-3 hónap): Általában napi 14-17 óra, de ez az időtartam szakaszos ébrenlétet és etetéseket is magában foglalhat.
  • Csecsemők (4-11 hónap): Általában napi 12-15 óra, beleértve a rövidebb nappali alvásokat is.
  • Kisgyermekek (1-2 év): Általában napi 11-14 óra, beleértve az egész napos szundikálást is.
  • Kisgyermekek (3-5 év): Általában napi 10-13 óra, de ez lehet enyhén kevesebb is.
  • Iskolás korú gyerekek (6-12 év): Általában napi 9-12 óra.
  • Tinédzserek (13-18 év): Általában napi 8-10 óra.
  • Felnőttek (18-64 év): Általában napi 7-9 óra.
  • Idősek (65 év felett): Általában napi 7-8 óra, de az idősebb korosztály egyéni igényei változhatnak.

Fontos megérteni, hogy ezek csak általános iránymutatások, és mindenkinek eltérő lehet az alvásigénye. Néhány embernek lehet, hogy több alvásra van szüksége, míg mások kevesebb alvással is beérik. Az egészséges alvás mennyiségének meghatározása során figyelembe kell venni az egyedi igényeinket és az alvás minőségét is. 

A délutáni szunyókálás ára

Az idősebb emberek hajlamosabbak nappal is szunyókálni egy kicsit, ez lehet akár egy vagy másfél óra is. Lényeges tudni, hogy ezek az időszakok is beleszámítanak abba az óraszámba, amennyit egy nap alvásra fordít a szervezetünk. Így, ha az ebéd után is ledőlünk egy órácskára, akkor éjszaka a megszokott nagyjából 7 óra helyett már csak 6 óra alvásra lesz szükségünk ahhoz, hogy kipihenten ébredjünk. 

Aki arra panaszkodik, hogy „rosszul alszik” vagy „hajnalban ébred és nem tud visszaaludni”, az számolja csak ki: ha este 10 órakor lefekszik, akkor a délutáni alvás miatt már hajnali 4 órakor fel fog ébredni, hiszen idősebb korban így működik a szervezet. 

A hajnali ébredés tehát nem a rossz alvás jele, hanem egy természetes dolog 60 év felett. Az persze más kérdés, hogy az év nagy részében ilyenkor még éjszakai sötétség honol odakint, sokan ezért is gondolják, hogy valami baj van velük, amiért nem tudnak visszaaludni.

A pihentető alvás feltételei

Fontos megérteni, hogy az alvásigény és az alvási minták egyéni jellegűek, és mindenki más-más módon reagál az öregedésre és az alvászavarokra. Azonban néhány általános javaslat az alvásminőség javítására idősebb korban:

  • Tartsuk be az alvásigényének megfelelő alvási időtartamot, és igyekezzünk megtartani egy állandó alvási ütemtervet.
  • Kerüljük a koffein és az alkohol fogyasztását este, és igyekezzünk elkerülni a hosszú alvásokat nappal.
  • Teremtsünk kényelmes és támogató alvási környezetet, például kellemes hőmérsékletet, kényelmes matracot és ne legyenek elektromos berendezések az ágy körül.
  • Rendszeresen mozogjunk, mivel a testmozgás segíthet javítani az alvási minőséget és az általános jólétet.

(Kép forrása: Freepik)

 

14:43

Az eredmények alátámasztják a korábbi tanulmányokat, amelyek alapján minél kisebb a műanyagdarab, annál valószínűbb, hogy mélyebbre hatol a tüdőbe, esetleg beszivárog az alveoláris zsákokba, ahol a létfontosságú gázcsere zajlik.