Világbank: ezért lenne hasznos, ha nők és a férfiak nyugdíjkorhatára megegyezne

Mivel a férfiak rendszerint tovább dolgoznak és az aktív éveik alatt többet keresnek, általában nagyobb a nyugdíjuk is. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy tavaly a KSH adatai alapján itthon a férfiak átlag nyugdíja 228 ezer forint volt, míg a nőké 197 ezer. A Világbank szerint szerencsés lenne, ha a férfiak és nők nyugdíjkorhatára megegyezne.

2024. március 8., 07:06

Szerző:

Az is beszédes, hogy több mint 101 ezer férfi kapott 350 ezer forintnál nagyobb nyugdíjat, míg a nőknél ez a mutató a 75 ezret se érte el – írja a növekedés.hu. Ez a jelenség globálisan is jól ismert. Amikor pár éve az OECD készített a témában egy tanulmányt az derült ki, hogy a férfiak és a nők átlagos nyugdíja között a különbség Németországban, Luxemburgban és Hollandiában meghaladja a 40 százalékot. Dánia, Észtország és a Szlovákia ezen a téren sokkal jobban áll, de még ezekben az államokban is közel 10 százalékos különbségről beszélhetünk. A Világbank szerint szerencsés lenne, ha a nők és a férfiak nyugdíjkorhatára megegyezne.

Magyarországon nem is akkora a szakadék a nyugdíj kapcsán

Magyarország helyezése ezen a ranglistán viszonylag jó: az OECD átlagnál alacsonyabb a hazai differencia, amely a mérés idején valamivel 10 százalék felett mozgott.

A témában készülő tanulmányok mindenesetre rendre ugyanarra a következtetésre jutnak: eszerint a fejlett országokban is jó sokáig megmaradhat a nemek közti komoly különbség.

Szerencsés lenne, ha a nemek nyugdíjkorhatára megegyezne

 

A kérdéssel a Világbank blogja is foglalkozik. Úgy látják, az is gondot jelent, hogy a vizsgált 190 ország közül csak 107 országban veszik figyelembe a gyermekgondozással kapcsolatos távolléteket a nyugdíjellátásokban.

Hangsúlyozzák: szerencsés lenne, ha a nők és a férfiak nyugdíjkorhatára megegyezne. Már csak azért is, mert a korábbi nyugdíjazás szerintük gátolhatja a nőknél a karrier fejlődését, illetve akadályokat görgethet az elé, hogy elérjék a magasabb beosztású, jobban fizetett pozíciókat.

Sokkal többet kapnak a budapesti idősek

Ahogyan arról korábban írtunk: a budapesti nyugdíj közel ötödével magasabb az országos átlagnál. A legkevesebbet a Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun vármegyében élő idősek kapják.

Az átlagos öregségi nyugdíj összege a fővárosban a legmagasabb, 19 százalékkal haladja meg az országos átlagot. A legalacsonyabb összeggel a békési, a szabolcsi és a bács-kiskuni időseknek kell beérniük.

Amíg a budapesti átlagnyugdíj 248 ezer 415 forint, a Bács-Kiskun vármegyei mindössze 185 ezer 412 forint.

Nem minden nyugdíjas kaphat 13. havi nyugdíjat

A nyugdíjtörvény vonatkozó paragrafusa szerint 13. havi nyugdíjra az jogosult, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napjára, valamint a tárgyév januárjára társadalombiztosítási nyugellátásban vagy az azzal egy tekintet alá eső ellátásban részesül – írtuk korábban.

Akár egy vacsorára is elég lehet az idei nyugdíjprémium

Maximum kétezer forint lehet a nyugdíjprémium idén, miután 3,6 százalékos GDP-növekedéssel kalkulál a kormány. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa szerint egyetlen vacsorára telhet a jutalomból, ha a várt ütemben bővülne a gazdaság. „A 3,6 és a 3,5 különbözete 0,1. Ezzel kell megszorozni a november nyugdíj egynegyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot. Ha 20 ezer forintot megszorzunk egytizeddel, akkor 2 ezer forintos összegről beszélünk. Ez lenne nyugdíjprémium maximuma.”

(Kiemelt kép: német tüntetők a strasbourgi bíróság meghallgatásán, ahol a svájci nyugdíjasok emberi jogi keresetét tárgyalták meg 2023. március 29-én. Fotó: Patrick Herczog / AFP)

08:10

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.

Órákon belül tetőzhet Budapestnél a Duna, amelynek vízszintje most 830 centiméter a fővárosnál - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.