Vita előtt: Magyar Péter máris nekiment az állami tévének

Magyar Péter szerint az állami média minden eszközt felhasznál majd a „valódi ellenzéki vezetők lejáratására”.

2024. május 30., 16:01

Szerző:

„Információink szerint a közmédia minden lehetséges eszközt fel fog használni a ma esti “vitán”, hogy a valódi ellenzéki listavezetőket lejárassa, akár a Fidesz szatelit pártjaival közösen. Továbbá az állami propaganda ökle el akarja hallgatni a vitát és meg akarja akadályozni, hogy a magyar média egyéb képviselői a vitáról tudósíthassanak.” – írja Facebook-oldalán Magyar Péter.

A politikus levelet is írt az MTVA vezérigazgatójának, amiben arra szólította fel Papp Dánielt, hogy „ha az MTVA bármilyen bejátszást le akar adni a ma esti listavezetői vitán a TISZA Pártról vagy rólam, akkor azt haladéktalanul, de legkésőbb ma 17.00 óráig küldjék meg részemre”.

Mint írja: több médium jelezte felénk, hogy az MTVA nem hajlandó kiadni a vita után a felvételeket, hogy azokból a média más képviselői is részleteket közöljenek.

A legnagyobb ellenzéki párt vezetőjeként, több millió magyar ember nevében felszólítom Önöket, hogy ne hallgassák el a “vitát”a magyar választópolgárok elől és adják ki a “vita” után a felvételeket a teljes magyar médiának

– írta.

Magyar Péter: 8 perc… a nullaszázalékos business pártoknak és a valódi pártoknak is

 

Mint ismert, május 30-án este 8-tól mintegy 100 percen keresztül az M1 közvetíti a vitát, ahol Deutsch Tamás, Magyar Péter, Dobrev Klára és a többi EP-listavezető vitatkozik. A listavezetőknek 8-8 perc áll majd rendelkezésére, Magyar Péter máris elégedetlenségét fejezte ki az időkerettel kapcsolatban.

A vitát a Várkert Bazárban, de nézők nélkül rendezik, a tervezett műsortartam 100 perc, a műsor az EP-választás 2024 – listavezetők vitája címen fut majd.

A listavezetők a saját pártlogójukkal ellátott pulpitus mögött, bárszéken foglalhatnak helyet, ha valamelyikőjük nem vesz részt a vitán, pulpitusuk üresen is szerepelni fog az élő adásban. A képviselőjelöltek a szavazólappal egyező sorrendben foglalhatnak helyet a színpadon.

A vitázóknak összesen fejenként 8-8 perc áll majd a rendelkezésére, amelyet 5 hozzászólás formájában használhatnak fel.

A megszólalás sorrendje az ülésrenddel megegyező módon, balról jobbra a következő: Megoldás Mozgalom, LMP–Zöldek, DK–MSZP–Párbeszéd–Zöldek, Második Reformkor Párt, Mindenki Magyarországa, Momentum, Fidesz–KDNP, Jobbik, Tisztelet és Szabadság Párt, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Mi Hazánk.

A négy témát az Eurobarometer közvélemény-kutatás 2024. évi tavaszi felmérésének eredményei alapján választották ki a rendezők:

Első vitatéma: az Európai Unió védelme és biztonsága, mely az Eurobarometer kutatásán az uniós polgárok szerint a legfontosabb téma, 31%-kal az első helyre sorolt. Minden megszólalónak 2 perc áll rendelkezésére, hogy ebben a témában ismertesse a programját, véleményét.

Második vitatéma: migráció/menekültügy, mely az Eurobarometer kutatásán az uniós polgárok szerint a második legfontosabb téma, 24%-kal a második helyre sorolt. Minden megszólalónak 2 perc áll rendelkezésére, hogy ebben a témában ismertesse a programját, véleményét.

Harmadik vitatéma (választható): mezőgazdaság és/vagy demokrácia-jogállam mely az Eurobarometer kutatásán az uniós polgárok szerint a következő legfontosabb téma, 23%-23%-kal a harmadik-negyedik helyre sorolt. Ebben a körben a felszólaló saját döntése értelmében mindkét témában kifejtheti véleményét, vagy szabadon dönthet, hogy csupán az általa választott egyik témában szólal fel. Minden megszólalónak itt is 2 perc áll rendelkezésére, hogy ismertesse a programját.

Az egyes témáknál fennmaradó időt a listavezetők nem vihetik át a következő témára. A rendelkezésre álló időt a felszólalók jól látható órán követhetik nyomon.

Ezt követik a záróbeszédek, majd a műsorvezetők lezárják a vitát. A vita szabályait megszegőket a vitából kizárhatják. Az élő adás helyszínén a listavezetők mellett kizárólag a közmédia stábja lesz jelen. A listavezetők a vita szabályainak elfogadásával vehetnek csak részt a vitán.

Magyar Péter, a Tisza Párt listavezetője a szabályokra a Telex cikke alatt kommentben reagált.

8 perc… a nullaszázalékos business pártoknak és a valódi pártoknak is. Vita propaganda televízió módra. Szégyellje magát Papp “Hírhamisító” Dániel, az MTVA vezetője és mindenki, akinek ehhez köze van.”

– írta Magyar hozzászólásában.

(Kiemelt kép: Magyar Péter Facebook-oldala)