És akkor Gyurcsány Ferenc nekiment Magyar Péternek

Nem kicsit, nagyon: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke nyílt levelet írt Magyar Péternek, amelyben kifejtette, hogy szerinte a Tisza Párt alelnöke egy tőről metszett fideszes politikus, aki ugyan új a politikában, de „régi, jól ismert fideszes szöveget nyom”.

2024. május 28., 11:57

Szerző:

A DK elnöke kedden a hivatalos oldalán tette közzé Magyar Péternek címzett nyílt levelét. Gyurcsány Ferenc ebben arról ír, hogy eddig óvatossággal kezelték a Tisza Párt alelnökét, mert sokértelmű volt a szerepe, de a hétfői Telex-en megjelent nagyinterjú Magyar Péterrel eloszlatta a DK kétségeit.

„Te egy tőről metszett fideszes politikus vagy, frissebb, mint Orbán, de minden bizonnyal tehetségtelenebb. Eldőlt, hogy mentalitásod, gondolkodásod, véleményed a Fidesz világához köt, bár igaz, magadat jobban szereted, mint őket”

– írta Gyurcsány Ferenc.

Na már most, hallgatva, amit mondasz, te hatalmi értelemben lehet, hogy Orbán ellenfele vagy, hiszen az ő helye kell neked, nem szégyelled, nem is kell, hogy miniszterelnök akarsz lenni, de tartalmi értelemben, politikád lényege szerint te nem a Fidesz ellenfele vagy, hanem maga a Fidesz

– fogalmazott.

Gyurcsány szerint Magyar Péter felfelé akarja buktatni Orbánt

„Ilyenformán ellenfelek vagyunk. Amit te gondolsz a világról, Európáról, Magyarországról, azzal mi nem értünk egyet. Új vagy a politikában, de régi, jól ismert fideszes szöveget nyomsz” – tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc szerint Magyar Péter Orbán Viktort nem megbuktatni, hanem felfelé buktatni szeretné.

Nem elszámoltatni akarod, hanem az Európai Tanács vagy a Bizottság elnöki posztját ajánlanád neki, ha úgy tetszik, kitüntetnéd. Szerinted olyan európai víziója van, ami alkalmassá és érdemessé teszi őt erre. Azt javaslod, hogy »kössünk egy dealt a miniszterelnök úrral«

– írta.

„Jó, hogy adtad ezt az interjút. Hogy mondják? Elvált a tüdő a májtól. Vagy máshogy? Akkor eggyel beljebb vagyunk” – zárta sorait Gyurcsány Ferenc.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke Gyurcsány Ferenc posztja alatt hozzászólásban válaszolt a neki címzett nyílt levélre.

Elnök Úr, köszönöm, hogy megosztotta az interjút. Sajnálom, hogy az egyszerű iróniát nem sikerült megérteni. Remélem holnap is számíthatok Öntől egy szívhez szóló levélre, ha már a Fidesszel nincs ideje foglalkozni

– fogalmazott Magyar Péter.

Gyurcsány Ferenc és pártja szinte minden pénzüket Magyar Péter támadására fordítja

A DK politikusa, Molnár Csaba Facebook-oldala legalább 6,5 milliót költött a Magyar Pétert támadó hirdetésekre. Utóbbi még egyetlen forintot sem költött a közösségi médiában.

Egy hónap alatt a Facebookon a második legtöbbet költő ellenzéki politikussá lépett elő Molnár Csaba. A Meta Ad Library összesítője szerint a DK politikusa elmúlt 30 napban több mint 7 millió forintért hirdetett a közösségi oldalán, aminél többet csak párttársa, Dobrev Klára szánt hirdetésekre a kormánytól független oldalon, szám szerint 14 milliót: a célkeresztben viszont már Magyar Péter van.

A hirdetések 90 százaléka Magyar Pétert támadja

24.hu számításai szerint a DK alelnöke, EP-képviselője 125 hirdetésből 114-et szentelt Magyar Péterre.

Számokra lefordítva mindez azt jelenti, hogy Molnár, aki a DK-MSZP-Párbeszéd közös lista kampányfőnöke is egyben, eddig a hirdetési kiadásainak 92 százalékát, vagyis legalább 6,5 millió forintot fordított a Magyart hiteltelenítő posztokra, többet, mint amennyit Vitézy Dávid (6,2 millió), Karácsony Gergely (3,3 millió) és Donáth Anna (1,9 millió) ugyanennyi idő alatt összesen elköltött a Facebookon.

Ezzel párhuzamosan a Tisza listavezetője is egyre hangosabban kritizálja a DK-t, amelyet a közelmúltban elkezdett „kék Fidesznek” nevezni.

Vélhetően a Gyurcsány-párton belül Molnár Csabának jutott a feladat, hogy fideszesezze és jobboldalizza Magyart, és ezzel távol tartsa a DK-s szavazóbázistól.

Molnár április előtt három és fél hónapig nem adott fel hirdetést, ám a DK-s kampánynyitó óta felpörögtek a facebookos költései: csak az elmúlt hét napban 3 milliót költött el a platformon. Ennél csak a DK másik nagy költekezője, Dobrev Klára költött többet, ám ő látványosan kevesebbet foglalkozik Magyarral. Az elmúlt harminc napban feladott 246 hirdetéséből mindössze 43-ban említette Magyart név szerint, és további 19-ben tett rá utalást – írja a lap.

 

Magyar Péter a színre lépése óta még nem adott fel hirdetést a Facebookon.

További részleteket itt olvashat.

(Kiemelt kép: Gyurcsány Ferenc beszédet mond az Európai Szocialisták kongresszusán. Fotó: Demokratikus Koalíció)

09:33

Gyengült péntek reggelre a forint a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.