Továbbra sincs felelőse a Magyar Péter-botránynak a mentőknél

Az Országos Mentőszolgálat általi adatkezelés szabályosságának ellenőrzése céljából vizsgálat folyik. Azaz továbbra sem találták még meg azt az embert, aki kiadhatta Magyar Péter esetlapját a bulvármédiának.

2024. május 28., 12:04

Szerző:

Az Országos Mentőszolgálatnál továbbra sem találták meg a Magyar Péter-botrány felelősét – derült ki a 444.hu cikkéből. Eszerint a lap kérdésére az OMSZ annyit írt válaszul:

Az Országos Mentőszolgálat általi adatkezelés szabályosságának ellenőrzése céljából vizsgálat folyik. 

A belső vizsgálat egyébként azután indult, hogy a Bors kormánypárti bulvárlap május elején lehozott két úgynevezett esetlapot, lényegében mentőszolgálati ellátásról szóló jegyzőkönyvet. A „Magyar Péter öngyilkosságot hazudott – A Bors megszerezte az Országos Mentőszolgálat jegyzőkönyvét” címmel és alcímmel közölt cikkben kitakarták ugyan a személyes adatok nagy részét, de több adat elolvasható maradt. Így például az, hogy 2023 februárjában történt az eset, a főváros XII. kerületében lévő Kútvölgyi út 44.-be hívtak mentőt, ami akkor Magyar Péter és Varga Judit közös lakcíme volt, és hogy a beteg egy Péter keresztnevű 41 éves férfi. A dokumentum egy apró érdekessége, hogy a bejelentő nevénél Dr. [KITAKARÁS] Péter szerepel, ami fura annak fényében, hogy elvileg Varga Judit hívta a férjéhez a mentőt. A lap a cikkben meg is nevezte Magyar Pétert, és többek között arról írt, hogy a férfi az eset idején „zavart, gyógyszermérgezett” volt.

Az eset hatalmas botrányt okozott. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő, a Röntgen blog szerzője azt írta akkor, hogy Magyar Péteren kívül „senki nem hozhatta volna nyilvánosságra ezen érzékeny adatokat, ez ugyanis bűncselekmény”. Kunetz szerint az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) vezetését azonnali hatállyal el kellett volna bocsátani, hiszen az, hogy onnan „ilyen érzékeny adatok »kiszivároghatnak«, az olyan jellegű bizonytalanságot szül a társadalom egészében az Országos Mentőszolgálat adatkezelésével és egyáltalán magával az OMSZ-szal kapcsolatban, amely nem tolerálható”. A szakértő szerint nagyon súlyosan sérült a mentőszolgálat hitelessége, hiszen „hogyan lehet bárki is biztos abban, hogy a jövőben nem fog személyes- és/vagy egészségügyi adata egy kampány során, vagy egyáltalán bármikor kikerülni?”

A Mentőszolgálat akkor – írja a 444 – homályos választ adott a kérdésükre arról, hogyan kerülhettek napvilágra ezek a jegyzőkönyvek. Azt írták, hogy „a dokumentáció a mentőellátást követően az EESZT rendszerébe kerül, ahol megfelelő jogosultság esetén a beteg, a törvényes képviselője, vagy másik, illetékes egészségügyi ellátó hozzáférhet”. A bulvárlap cikkében szereplő esetlapokat látva gyakorló mentősök viszont egyértelműen azt írták: azok nem a páciens EESZT-jéből, hanem a mentőszolgálattól kerültek ki.

(Képünkön Magyar Péter látható. Forrás: Magyar Péter hivatalos Facebook oldala)

14:34

Lázár János építési és közlekedési miniszternek elege lett a városában zajló ellenzéki „dínomdánomból”, szerinte az emberek adóját okosabban kellene felhasználni. Ezért javasolni fogja, hogy vessenek ki a városra egy helyi iparűzési adót.