Nyilvánossá válhat a Diákhitel Központ Magyar Péter szerint túlárazott megbízásainak árlistája

A bíróság az Átlátszónak adott igazat a Diákhitel Központ ellenében, így nyilvánosságra kerülhetnek a Magyar Péter által emlegetett túlárazott szerződések.

2024. május 30., 13:09

Szerző:

Bizonyítást nyerhetnek Magyar Péter korábbi állításai, miután a bíróság első fokon igazat adott az Átlátszónak a Diákhitel Központtal szemben a Fővárosi Törvényszéken, így az állami vállalatnak ki kell adnia a korábbi vezérigazgató szerint túlárazott megbízások árlistáit – írja cikkében a győztes felperes, az átlátszó.hu.

A lap emlékeztet, a Tisza Párt alelnöke, egyben az állami intézmény egykori vezérigazgatója, február elején a Partizánnak adott első interjújában azt állította, hogy túlárazott szerződéseket kötöttek a kormányközeli Balásy Gyula cégeivel. Magyar Péter szerint a Lounge Design és a New Land Media „a piaci árnál háromszor, olykor hatszor drágábban” dolgozott a Diákhitel Központnak, és azt sem jó minőségben.

Több körben megtagadtam a megrendelések aláírását, kifizetéseket és akkor jelezték, hogy ezt nem kéne

– fogalmazott Magyar Péter korábban a Partizán műsorában. Elmondta, amikor nem akarta végül aláírni a szerződést, akkor rátelefonált Rogán Antal kabinetfőnöke, Nagy Ádám, és azt a tanácsot adta neki, hogy jobban tenné, ha a kifogásai ellenére aláírná, mire Magyar Péter – állítása szerint emiatt – lemondott. A Népszava később összesítette a Diákhitel Zrt. 2019-2022-es kommunikációs költéseit, amiből az derült ki, hogy a társaság bruttó 971 millió forint keretösszegben rendelt meg kommunikációs szolgáltatást a Balásy-féle cégektől, így jött ki a 647 millió és 810 közötti lehetséges túlfizetés.

Az Átlátszó most ezeknek az állításoknak a bizonyítékait vagy cáfolatát próbálta megszerezni.

Az oknyomozó portál előbb közérdekű adatigénylést nyújtott be a Diákhitel Központhoz, amikor pedig arra nem reagáltak, beperelték a szóban forgó állami céget, mely arra hivatkozott, hogy a kért adatok, vagyis az árlista üzleti titok és nem minősül közadatnak. Így a Fővárosi Törvényszék kötelezte a Diákhitel Központot, hogy 45 napon belül küldjék el a Lounge Design Kft., a New Land Media Kft., illetve a Diákhitel Központ Zrt. által 2018. január 1. – 2022. december 31. között kötött szerződések mellékleteit.

A bíróság első fokon elfogadta tehát az Átlátszó azon érvelését, hogy a Diákhitel Központ a Magyar Állam 100 százalékos tulajdonában és kizárólagos befolyása alatt álló gazdasági társaság, közpénzből jött létre és azzal is gazdálkodik.

Ezért minden irat megismerhető, amely az állami cég szerződéseire vagy a megbízások teljesítésére vonatkozik, mert minden közpénzzel gazdálkodó szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a gazdálkodásával.

A Diákhitel Központnak 15 napja van fellebbezni a bíróság döntése ellen.

(Kiemelt képünkön Magyar Péter. Forrás: Magyar Péter hivatalos Facebook oldala)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.