Magyar Péter állítja: sok százmilliós kár érhette az adófizetőket a Diákhitel Központnál

 
 

2024. február 13., 08:10

Szerző:

Akár 810 millió forint kár is érhette az adófizetőket a Diákhitel Központnál állítja Magyar Péter. Varga Judit volt férje azt állította a Partizán műsorában, hogy azért távozott a Diákhitel Zrt. éléről, mert szóvá tette, hogy a kormányzati kommunikációt végző Balásy Gyula-féle cégek – a Lounge Desing, illetve a New Land Media – rossz minőségű munkát végeztek, ráadásul „a piaci árnál háromszor, olykor hatszor drágábban” számláztak. Magyar Péter 2022 nyaráig volt a Diákhitel Központ zrt. vezérigazgatója – írja a Népszava. 

Magyar Péter azt mondja, hogy leszóltak neki telefonon Rogánék 

„Több körben megtagadtam a megrendelések aláírását, kifizetéseket és akkor jelezték, hogy ezt nem kéne” – fogalmazott a műsorban Varga Judit volt férje. Magyar Péter szerint amikor nem akarta végül aláírni a szerződést, akkor rátelefonált Rogán Antal kabinetfőnöke, Nagy Ádám, és azt a tanácsot adta neki, hogy jobban tenné, ha a kifogásai ellenére aláírná, mire Magyar – állítása szerint emiatt – lemondott. A Népszava összesítette a Diákhitel Zrt. 2019-2022-es kommunikációs költéseit. Ebből az derült ki, hogy a társaság bruttó 971 millió forint keretösszegben rendelt meg kommunikációs szolgáltatást a Balásy-féle cégektől, így jött ki a 647 millió és 810 közötti lehetséges túlfizetés. 

(Nagy Ádám neve egyébként a Völner-Schadl ügyben is előkerült, a nyomozati iratok szerint Schadl a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar korrupcióval vádolt akkori elnöke egyetemi vizsgákat intézett neki. Ahogy az is a nyomozati iratokban szerepelt, hogy Nagy üzletelt a végrehajtói karral, így papíron ő vette meg a kar irodaházát. A lehallgatási anyagok szerint pedig az egyik vádlott, a III. rendű R. Róbert arról beszélt, hogy Schadl tárgyalt „Tónival”, „Ádámmal” és „Barbarával” egy sok tízmilliárdos üzletről.)

„Az már most biztos, hogy a Közbeszerzési Hatósághoz fordulnak, hogy vizsgálják ki az ügyet, történt-e közbeszerzési szabálytalanság” – mondta a Népszavának Ligeti Miklós, a Transparency International (TI) jogi igazgatója, aki elmondta: az ügyben rendőrségi feljelentést is fontolgatnak. „A Közbeszerzési Hatóságnak – folytatta – van arra jogosultsága, hogy megvizsgálja, ténylegesen milyen tarifákkal dolgoztak a Balásy-féle cégek a Diákhitel Zrt-nek”– mondta Ligeti Miklós. A kormányzati közbeszerzés jelenlegi rendszere szerinte „gyakorlatilag ösztönzi a korrupciót”: a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) megállapítja, hogy egy adott állami szerv milyen keretösszegben és kivel szerződhet le kommunikációs szolgáltatásra.

Ez utóbbi szinte minden esetben a fideszes Balásy Gyula két cége, amelyeken eddig mintegy 450 milliárd forint közpénz folyt át, és ebből csak maga Balásy mintegy 30 milliárd tiszta hasznot szerzett. Ezt követően az adott állami cég csak az NKH által kiválasztott cégen keresztül kommunikálhat, vagyis az így helyzetbe hozott Balásy-cég olyan tarifát alkalmaz, amilyent akar. 

Az ügyben, megkereste a Népszava a Rogán Antal vezette Kormányzati Tájékoztatási Központot (KTK), illetve a Miniszterelnökséget. Mind a két helyről szóról szóra ugyanazt az üzenetet kaptuk: „Egy reménytelen helyzetben lévő ember kétségbeesett próbálkozásával a kormány nem foglalkozik”. 

(Kiemelt képünkön: Magyar Péter, Varga Judit volt férje. Fotó: Magyar Péter Facebook oldala)

09:49

Noha a fővárosi Cseppkő Gyermekotthon pedofil nevelője két kislányt rendszeresen haza vitt, az ölébe ültette és szájon csókolta őket, együtt fürdött velük, bűncselekmény hiányában mégsem indult rendőrségi nyomozás ellene. Persze az intézményből a dolgozónak közös megegyezéssel távoznia kellett, de nincs priusza, jelenleg is bármilyen hasonló intézményben vállalhat munkát. S ha ez nem lenne elég, az állam az intézmény igazgatóját még ki is tüntette.